Британски министър поиска от ЕС сериозен отговор на атентата в Бургас

Британски министър поиска от ЕС сериозен отговор на атентата в Бургас
На организации като „Хизбула“ трябва да им стане ясно, че не могат да извършват безнаказано атаки на европейска територия, смята британският външен министър Уилям Хейг. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

За сериозни действия в отговор на атентата в Бургас настоява британският министър на външните работи Уилям Хейг.

„На организации като „Хизбула“ трябва да им стане ясно, че не могат да извършват безнаказано атаки на европейска територия“, заяви министърът в реч пред „Роял Юнайтед сървисис инститют“, цитирана от агенция Ю Пи Ай и БГНЕС.

Британската агенция напомня, че проиранската ливанска шиитска организация е била обвинена от Израел за терористичната атака на 18 юли 2012 г., при която загинаха шестима невинни граждани.

На 5 февруари пък вътрешният министър на България Цветан Цветанов каза, че има основания да се смята, че военното крило на „Хизбула“ стои зад атентата. Политическото крило на групировката пък е част от управляващата коалиция в Ливан.

За Вашингтон и Лондон „Хизбула“ е терористична организация, но Европейският съюз като цяло не подкрепя тази позиция.

Уилям Хейг казал още, че ясно трябва да бъде заявено, че нито една държава не бива да позволява на терористични групировки да действат от нейна територия, и да бъде подчертано отново, че тероризмът винаги е бил неприемлив като средство за водене на външна политика.

#Уилям Хейг #„Хизбула" #атентат #Бургас #Великобритания #Цветан Цветанов #ЕС #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници