На меса в Рим папа Бенедикт XVI осъди „религиозното лицемерие"

На меса в Рим папа Бенедикт XVI осъди „религиозното лицемерие"
Папа Бенедикт XVI призова за край на „религиозното лицемерие" и „съперничество" в Католическата църква в последната си емоционална меса в базиликата „Свети Петър" в Рим. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Бенедикт XVI призова за край на „религиозното лицемерие" и „съперничество" в Католическата църква в последната си емоционална меса в базиликата „Свети Петър" в Рим.

Главата на Римокатолическата църква, който носи лилавото расо за началото на Великите пости, период на покаяние преди Великден за християните, се придвижва в просторната базилика на подвижна платформа заради все по-голямата си отпадналост, предадоха АФП и БГНЕС.

Папа Бенедикт XVI призова вярващите да бъдат искрени във вярата си в последната си меса като лидер на 1,2 милиарда католици в света. Той ще стане едва вторият папа в 2000-годишната история на Църквата, който ще се оттегли доброволно.

Папа Бенедикт XVI осъди „религиозното лицемерие" и призова за край на разделението, като заяви, че „лицето на Църквата понякога е помрачено от грехове срещу единството й и разделения в духовенството", явно имайки предвид скандалите с педофилията и Ватиканлийкс. Той призова също за края на „индивидуализма и съперничеството".

По-рано в сряда главата на Римокатолическата църква беше посрещнат с аплодисменти на крака и скандирания „Бенедето" на седмичната си аудиенция с хиляди вярващи в салона на Ватикана. Той заяви пред множеството, че е взел решението си „за доброто на Църквата".

В понеделник 85-годишният папа обяви, че се оттегля от поста на 28 февруари, като аргументира решението си с напредналата си възраст и влошеното си здраве.

Наследникът му ще бъде избран от конклава, който ще започне след 15 март, съобщи в сряда говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.

#Рим #Ватикана #Папа Бенедикт XVI

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници