БСП се опасява от прекален контрол върху застъпниците

БСП се опасява от прекален контрол върху застъпниците
От увеличена възможност за контрол на застъпниците на политическите партии в изборните секции се опасява депутатът от БСП Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От увеличена възможност за контрол на застъпниците на политическите партии в изборните секции се опасява депутатът от БСП Мая Манолова.

По време на дебатите на второ четене на Изборния кодекс в парламента тя подчерта, че се ограничава възможността на застъпниците да контролират избирателите, но се увеличават възможностите за контролиране на застъпниците, защото имената им ще бъдат обявени предварително на страницата на СИК.

На упрека на мнозинството в несъстоятелност на твърденията, параноя и търсене „под вола теле“, Михаил Миков от БСП отбеляза, че от ГЕРБ внушават на застъпника роля на „обикновен продавач на гласове“.

Въпреки това мнозинството гласува промяната във варианта, в който е предложена от ГЕРБ.

При гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс народните представители приеха още Районните избирателни комисии (РИК) да предоставят срещу подпис на членовете на комисията, участниците в изборите или на техните представители и застъпници и на наблюдателите ксерокопие от подписания протокол с резултатите от гласуването в изборния район. Ксерокопието ще бъде подпечатано с печата на комисията и подписано от председателя, зам.-председателя и секретаря на РИК. Печат ще има върху всяка страница на ксерокопието.

Всяка РИК ще излъчва в реално време на интернет страницата си всички заседания. Районните комисии ще трябва да качват на електронната си страница всички решения и протоколи от заседанията.

РИК ще трябва да водят регистър на застъпниците по кандидатски листи при изборите за народни представители, президент и за членове на Европейския парламент. Регистърът ще трябва да е качен на интернет страницата на съответната РИК.

Народните представители решиха към ЦИК да има постоянна изборна администрация - тя ще се ръководи от главен секретар, който ще назначава служителите в тази администрация, а броят на служителите може да бъде до две трети от броя на членовете на ЦИК.

От опозицията възразиха срещу въвеждането на фигурата „главен секретар“, но от мнозинството не ги чуха. „Главният секретар на ЦИК ще продължава да изпълнява всички функции, които изпълнява и до момента секретарят на комисията“, каза Искра Фидосова от ГЕРБ.

#Изборен кодекс #Мая Манолова #Михаил Миков #депутат от БСП #Искра Фидосова #РИК #СИК #застъпници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници