Борисов даде на новия шеф на ДКЕВР 20 дни на доверие

Борисов даде на новия шеф на ДКЕВР 20 дни на доверие
Юлиана Иванова Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов даде на новия шеф на ДКЕВР Юлиана Иванова 20 дни кредит на доверие и й поръча да „прочисти“ комисията и да провери как са се формирали цените на тока и парното, предаде Дарик.

Той се обърна към новата шефка на регулатора с думите „Отиваш и действаш!“ и й даде 20 дни, в които да покаже на какво е способна.

Това стана, след като  Юлиана Иванова бе обявена за новия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране  в началото на правителственото заседание. Заместник-министърът на икономиката Евгения Харитонова представи Иванова и посочи, че тя е инженер с дългогодишен опит в чужди компании като германския енергиен гигант RWE.

Премиерът Борисов настоя Иванова да изиска проверка от Сметната палата и финансовата инспекция.

„В сряда следващата седмица искам да дойдеш и да ни запознаеш какви мерки са предприети по тези въпроси - от отнемане на лиценз за тези, които са я карали през просото, ако има такива, до санкции и как хората да бъдат максимално убедени, че това, което плащат, реално е излязло като енергия от централите. Безкомпромисно! Всеки, който си е надробил, ако са си слагали в сметките джипове или са си слагали командировки, всичко това по надлежния ред да им бъде отнето. Ако са признавали фактури, защото искам да ми се отговори на този въпрос, че купуват самите ТЕЦ-ове, които имат въглища, ги купуват на по-високи цени от борсовите. Ако това е така всичко, което излезе, да се сeзира и прокуратурата“, заяви Борисов.

Тя благодари за предоставеното доверие и изрази надежда, че това, което е направено досега, ще бъде по-добро оттук нататък.

Оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев бе поискана и приета от премиера по-малко от 24 часа след края на ядрения референдум.

Решението на министър-председателя бе мотивирано с наказателните процедури срещу страната ни заради третия европейски енергиен пакет.

Семерджиев отхвърли обвиненията на ресорния министър Делян Добрев, че основната вина е на енергийния регулатор, тъй като той има срок до лятото, за да приеме четири наредби, свързани с либерализацията на пазара. Този срок е определен от Народното събрание и записан в съответните закони.

#Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Бойко Борисов #Юлиана Иванова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници