Овчаров: Комисията за АЕЦ „Белене“ 6 месеца ни занимава с поръчкови доклади

Овчаров: Комисията за АЕЦ „Белене“ 6 месеца ни занимава с поръчкови доклади
Според Румен Овчаров комисията за „Белене“ е не само безсмислена, но и вредна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Временната парламентарна комисия за АЕЦ „Белене“ си е там, където си беше в началото на нейната работа - слушаме поръчкови доклади на Агенцията за държавна финансова инспекция, в които са направени некомпетентни констатации, заяви депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров.

Изявлението бе направено след поредното заседание на комисията, предаде БГНЕС.

Овчаров заяви, че е убеден, че мнозинството в комисията няма да се съгласи да бъдат извикани на изслушване бивши премиери и ресорни министри, които той предложи в специално писмо, подписано от 5 нейни членове, защото тогава комисията ще излезе от този коловоз, в който е попаднала в момента.

„Тогава ще знаем не какво и как се случва по време на Тройната коалиция, т.е. да се търсят виновните само там, а ще разсъждаваме защо проектът бе провалян през последните 4 г.  Защо вместо днес да имаме работеща централа, която да си връща кредитите, ние имаме един „гьол“, в който плуват българските шарани“, обясни Овчаров.

Според него комисията за „Белене“ е не само безсмислена, но и вредна.

Днес червеният депутат депозира писмото, което той и колегите му са подписали до председателя на комисията Диан Червенкондев, в което са зададени 9 основни въпроса и се правят няколко предложения.

Депутатите са се обединили около няколко основни тези. Те искат да бъдат предоставени на комисията всички отговори на НЕК до RWE, всички паметни записки, протоколи и информации от проведените срещи на българската, руската и германската страна.

Народните представители настояват да бъдат изслушани в комисията бившите министър-председатели Сакскобургготски и Станишев, както и премиерът Бойко Борисов за вижданията, стратегията и действията на техните правителства за реализацията на проекта „Белене“.

#АЕЦ "Белене" #Румен Овчаров #Агенцията за държавна финансова инспекция #НЕК #Диан Червенкондев #RWE #Сергей Станишев #Бойко Борисов #Симеон Сакскобургготски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници