Евросъюзът дарява 3 млн. евро на Филипините

Евросъюзът дарява 3 млн. евро на Филипините
Снимка: ilianaivanova.eu
A A+ A++ A

Европейският съюз ще отпусне 3 млн. евро на Филипините, за да помогне на държавата за преодоляване на последиците от катастрофалните наводнения.

Това обяви в сряда еврокомисар Кристалина Георгиева, която оглавява делегация на Европейския съюз във филипинската столица Манила, съобщиха европейски медии, цитирани от „Мениджър“.

Тропическата буря Ваши, от която последваха изключително тежки наводнения на Филипините, стана повод за смъртта над 1000 души.

Отпуснатите от ЕС средства ще бъдат използвани за разчистването на отломки от сгради, сред които се издирват оцелели.

Хуманитарни организации помагат на страната да се справи с възникналата катастрофа.

Във вторник президентът на Филипините Бениньо Акино обяви национално бедствие. Властите в страната признаха, че са спрели да броят изчезналите след огромните наводнения.

Около 50 хил. души са останали без дом и са настанени във временни убежища. Най-сериозно засегнати са южните пристанищни градове Кагаян де Оро и Илиган.

Там са подготвяни масови гробове за стотиците жертви, които не са разпознати. Част от местните власти започнаха масови погребения, но практиката им среща недоволството на близки на загиналите.

Вчера международните агенции за бедствия и катастрофи заявиха, че са готови да помогнат с доставки на питейна вода, храна, медикаменти, спални чували.

Съсипаната инфраструктура обаче забавя превоза на оцелелите до населените места с болници.

#Филипините #ЕС #Европейският съюз #Кристалина Георгиева #евродепутат #Кагаян де Оро #Илиган #Бениньо Акино #президент #Манила #наводнения #Ваши #буря

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници