Гроздан Илиев е по-сериозен кандидат за КС от Марковска и Гугушева, смята експерт

Гроздан Илиев е по-сериозен кандидат за КС от Марковска и Гугушева, смята експерт
Кандидатурата на Гроздан Илиев за конституционен съдия от парламентарната квота беше внесена от ГЕРБ в 17:58 часа в понеделник, две минути преди изтичането на крайния срок в края на работния ден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидатурата на Гроздан Илиев за конституционен съдия е по-сериозна от предишните две – на Венета Марковска и на Галя Гугушева, които се провалиха, коментира ръководителят на правната програма на Институт „Отворено общество“ Иванка Иванова.

Според нея този път има добри шансове процедурата да бъде завършена и Конституционният съд да заработи в пълен състав.

„От политическа и правна гледна точка би било абсолютно неприемливо да влизаме в предизборен период и след това в парламентарни избори без Конституционен съд“, подчерта Иванка Иванова пред БНР.

Кандидатурата на Гроздан Илиев за конституционен съдия от парламентарната квота беше внесена от ГЕРБ в 17:58 часа в понеделник, две минути преди изтичането на крайния срок в края на работния ден.

В момента Гроздан Илиев е заместник на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на наказателната колегия на ВКС.

По думите на Иванка Иванова най-големият проблем на двете провалени кандидатури е била липсата на солидни доказателства за познаване на практиката на конституционното право.

Правният експерт изрази съмнение, че в близките 7-8 месеца ще има ново предложение за главен съдебен инспектор. Прагът на одобрение от квалифицирано мнозинство от 2/3 при българската политическа система сериозно затруднява избора на главен съдебен инспектор, смята специалистът от Институт „Отворено общество“.

#Конституционен съд #конституционен съдия #ВКС #Гроздан Илиев #Венета Марковска #Галя Гугушева #Институт „Отворено общество" #Иванка Иванова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници