Бъсеску: Няма шанс да вземат Румъния в Шенген

Бъсеску: Няма шанс да вземат Румъния в Шенген
Президентът Бъсеску отказал да подпише писмата до страните от ЕС, в които се призовава да съдействат за приемането на Румъния. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шансовете на Румъния да получи положително решение за Шенген по време на Съвета на ЕС през март са равни на нула, заяви президентът на Румъния Траян Бъсеску.

Президентът Бъсеску отказал да подпише писмата до лидерите на страните от ЕС, в които се призовава да съдействат за приемането на балканската държава в Шенгенската зона, предаде „Молднюз“.

Писмата са написани от премиера Виктор Понта, след като в доклада на Европейската комисия за реформите в страната бе посочено, че Румъния е технически готова за членство в Шенген.

„Можех и сам да напиша писмата, но те нямат никаква стойност“, коментира Бъсеску.

Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще бъде обсъдено от Съвета на министрите на вътрешните работи на 7 март. Тогава ще бъде обсъден компромисният проект за поетапно присъединяване - първо с морските и въздушните, а по-късно и със сухопътните граници.

Според дипломатически източници обаче, ако докладът, който излезе през януари за политическата ситуация в Румъния, е негативен и резервите на някои държави членки останат в сила, въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген може отново да бъде изваден от дневния ред на Съвета на министрите.

Ирландия, която е ротационнен председател на Европейския съюз, вече заяви, че присъединяването на Румъния и България към Шенген ще стане един от основните й приоритети начело на ЕС. Двете най-нови членки си бяха поставили като цел март 2011 г. за влизане в пространството без граничен контрол.

Няколко пъти обаче беше поставяно вето на това решение заради недоверието на някои държави членки, Франция и Германия първоначално, а след това Финландия и най-вече Холандия, в способностите на София и Букурещ да пазят външните граници на Шенген.

#Траян Бъсеску #България #Румъния #Шенген #Европейския съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници