Некадърността е причина за „българската финансова криза" - експерт

Некадърността е причина за „българската финансова криза" - експерт
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България губи от три до пет процентни пунка прираст на БВП годишно поради неусвояването на финансови ресурси от ЕС, според проф. Гарабед Минасян от Института по икономически изследвания на БАН.

„Оценената по-горе загуба не е следствие от световната финансово-икономическа и всякаква там криза. Тя е резултат от провал на вътрешното макроикономическо управление. Точният етикет би следвало да бъде българска финансова криза", пише той в коментарна статия, публикувана от money.bg.

Според Минасян загубата на позитивни темпове на прираст на БВП в България не е предизвикана само от некомпетентността на администрацията, но и от корупцията, незнанието и неумението, които са масово явление сред институции. „Това е цената, която плащаме всички ние за действията на хората, които сами упълномощаваме да ни управляват", коментира професорът.

Той припомня, че отношенията на България с Европейския съюз включват предоставяне на финансова помощ, под формата на грантове и съфинансиране. Финансовите средства, които страната получава от международната институция се делят на два вида: текущи и капиталови.

България започва да усвоява суми по евро фондове през 2000 г. За периода 2000-2006 г. страната получава общо 1 173 млн. евро от фондовете на ЕС по присъединителни програми. От тях 676 млн. евро са във вид на текущи, а 497 млн. евро - във вид на капиталови трансфери.

Минасян отбелязва, че в края на 2007 г. сумите, отпускани на България от европейски фондове значително се увеличават. Това се дължи на приемането на страната в ЕС. Този процес обаче продължава до средата на 2008 г., когато Съюзът решава, че корупцията в българската държава е прекалено висока. Поради това редуцира средствата за България, тъй като смята, че парите на европейските данъкоплатци не се използват по предназначение.

От 2008 г. до момента процесът по европейско финансиране за България все още не е нормализиран, изтъква професорът от Икономическия институт на БАН.

#Гарабед Минасян #БАН #БВП #ЕС #еврофондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници