По-високо потребление, а не грешно отчитане, надуло сметките за ток

По-високо потребление, а не грешно отчитане, надуло сметките за ток
Хиляди граждани протестираха срещу високите сметки за ток, като изгориха фактурите си по време на протестите в 15 български града в неделя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Високите сметки за ток не са заради грешно отчитане, а са свързани с по-голямо потребление за по-дълъг период, твърди Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.

„Фактурите се нуждаят от обяснение. Гражданите гледат само цифрите за дневна и нощна енергия. Смята се, че останалото са надценки, добавки и комисиони, а това не е така“, коментира Иванка Диловска пред БНР.

Тя обясни, че 8 стотинки от сметките отиват за базисната електроенергия. Още 2 стотинки се връщат към производителя за насърчаване на инвестициите и третата добавка е насочена към компенсиране на загубите на НЕК от това, че купува скъпа енергия от ТЕЦ „Марица-изток“.

„Добавките за производители трябва да бъдат отделени. Още 5-6 стотинки са за мрежови услуги. Това не е посредническа дейност, а пренос и трансформиране на енергия“, уточни Диловска.

Тя коментира и идеята за национализация на електроразпределителните дружества, като подчерта, че приватизацията на електроразпределителните дружества е била една от успешните.

„Цените на тока няма как да станат по-ниски. От приватизацията се очакваше по-качествена услуга. ЕРП-тата дойдоха, някои вече си отидоха – ЕОН вече се оттегли от България за сметка на „Енерго Про“, припомни Диловска.

Тя допълни, че ЕРП-тата са платили 900 млн. евро, за да оперират в България. Загубите им при трансфериране на енергия били 35%, а вече паднали до 15%.

#EVN #„Енерго ПРО" #ЕРП #парно #ток #високи сметки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници