36 загинаха в Индия на най-големия религиозен фестивал в света

36 загинаха в Индия на най-големия религиозен фестивал в света
В неделя вечерта на гарата в град Алахабад в щата Утар Прадеш и около нея се струпали повече от 200 000 поклонници за празника Кумб Мела. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

До 36 достигна броят на загиналите при блъсканицата на жп гара в близост до най-големия религиозен фестивал в света в неделя

На празника Кумб Мела в северния град Алахабад се събират милиони хора, за да се потопят в свещените за хиндуистите води на реката Ганг.

Здравните власти в града официално потвърдиха, че 36 души са загинали на място или от раните си до час след инцидента, съобщиха „Прес тръст ъв Индия“ и местните телевизии, цитирани от АФП и БГНЕС.

В неделя вечерта на гарата в град Алахабад в щата Утар Прадеш и около нея се струпали повече от 200 000 поклонници за празника Кумб Мела.

Причина за инцидента, при който има и множество ранени, е станало счупването на парапета на пешеходен надлез. Според вестник „Таймс ъв Индия“ опитите на полицията да въведат ред с помощта на палки бил в основата на паниката, обхванала хората.

Поклонници, водени от свещеници, голи и покрити с пепел влизат в бурните ледени води на свещената река при най-големият религиозен фестивал в света, който се провежда на всеки 12 години в Алахабад.

Върхът на посещаемост ще бъде постигнат на 15 февруари, определен за „най-щастлив“ ден от астролозите. Тогава участниците ще бъдат над 20 милиона души.

През 2001 г. общо 100 милиона индуси посетиха предишния фестивал в Алахабад.

По време на празниците през предишни години неведнъж са ставали подобни инциденти с десетки жертви и затова властите вземат специални мерки за засилване на безопасността на милионните тълпи.

#Кумб Мела #река Ганг #Утар Прадеш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници