Последният шеф на 6-то управление на ДС: Бойко просто е имал контакти със силови групировки

Последният шеф на 6-то управление на ДС: Бойко просто е имал контакти със силови групировки
Според Димитър Иванов изнесените книжа не говорят нищо за миналото на Борисов, защото отразяват само намерения на службата ЦСБОП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не може в рамките на два месеца през 1996 г. - 1997 г. настоящият премиер Бойко Борисов да е получил две коренно различни оценки, коментира последният директор на 6-и отдел към Държавна сигурност Димитър Иванов сландалът с папките „Буда".

В ефира на бТВ той обясни, че откриването на дело за информатор, каквото има за Бойко Борисов от края на 1996 г. според разкритията на „Биволъ", е признак за гласуване на доверие от страна на службите.

С отрицателен знак обаче е делото за оперативно наблюдение, каквото е започнато в началото на 1997 г. заради съмнения за „престъпна ориентация" на Борисов.

Според Димитър Иванов изнесените книжа не говорят нищо за миналото на Борисов, защото отразяват само намерения на службата ЦСБОП.

„Целта са внушения в масовата аудитория. В това, което се изнася, няма нищо компрометиращо," смята бившият шеф от ДС. Той обаче подчерта, че няма как премиерът да не е знаел за съществуването на папките.

„Ставаме свидетели само на намеренията на службата да провери дали Бойко става за сътрудник, или дали е престъпник," обясни Димитър Иванов, подчертавайки, че няма ясен резултат от тези проверки.

Първоначално премиерът заподозря, че е бил под наблюдение заради факта, че е охранявал Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски. Иванов обаче уточни, че ако двамата държавници са били „интересни" за службите, то с тях е трябвало да се занимае Националната служба „Сигурност" (НСС), а не ЦСБОП.

„Бойко просто е имал контакти със силовите групировки," заяви Димитър Иванов като подчерта, че той самият поддържа такива връзки, но това не го прави престъпник.

Той нарече делото „Буда" „мижаво" и заяви, че анонимността на източника обезценява самите материали.

„Някой има скрита, подла цел. Бойко е уникат. Той отразява адекватно състоянието на българското общество след 20 г. преход," завърши бившият шеф на 6-о управление на ДС.

#Димитър Иванов #ДС #Бойко Борисов #премиер на България #Буда #НСС #ЦСБОП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници