България започна продажбата на дяла си в EVN

България започна продажбата на дяла си в EVN
Държавата започва процедурата по продажба на 33-те процента, които притежава в дружеството. Снимка: DarikNews
A A+ A++ A

Започва продажбата на държавните дялове в електроснабдителното и електроразпределителното дружество на EVN България.

В компаниите, обслужващи югоизточната част от страната, държавата притежава 33%.

Акциите ще се продават чрез Българската фондова борса, а определената минимална цена е 78 млн. лв. за двата пакета, заяви пред БНР председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов.

„Когато продава миноритарни пакети, единственото, което държавата иска, е да получи най-добра цена“, коментира той.

„Реално продажбата ще приключи другата година, но ние разчитаме, че още в началото на борсовата процедура ще имаме продажба на основен пакет“, каза още Караниколов.

По думите му в момента Агенцията работи и по продажбата на „Товарни превози“ към БДЖ.

„Имаме оценител. Той е в дружеството и извършва оценка, правен анализ, ще подготви и информационен меморандум. Ние ще се запознаем с тези разработки и ще започнем разговори с принципала“, уточни  председателят на АПСК.

„Ние и в момента водим разговори, но след като имаме информация, ще е по-лесно. На този етап сме се спрели на продажба чрез конкурс. Вероятно ще бъдат допуснати стратегически и финансови инвеститори“, добави той.

Караниколов обясни, че от заложеното за тази година не е реализиран „Техноекспорт строй“. По думите му до края на годината ще бъде обявена процедурата.

„Не успяхме да се справим и с миноритарните пакети на Е.ОН и на ЧЕЗ“, допълни той.

Изпълнителен директор на Българската фондова борса Иван Такев каза, че на този вид приватизация се възлагат надежди да съживи търговията на акции, тъй като подобно раздържавяване не е извършвано от 2005 година.

Директорът на електроенергийния системен оператор Иван Йотов пък обясни, че язовирите в България, за които отговаря НЕК, са с намален обем и има акумулирана енергия с 31% по-малко.

Това означава, че никъде в страната не би могло да се използва електроенергия от ВЕЦ над това, което позволяват запасите от вода.

Йотов обаче успокои, че енергийната ни система може спокойно да издържи на натоварването по празниците.

#EVN България #EVN #Българската фондова борса #Емил Караниколов #Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол #АПСК #товарни превози #БДЖ #Е.ОН #ЧЕЗ #Иван Такев #Иван Йотов #директор #НЕК #България #ВЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай