Кредиторите наложиха запор върху 100% от „БДЖ – Товарни превози“

Кредиторите наложиха запор върху 100% от „БДЖ – Товарни превози“
Запорът е в полза на базираната в Дъблин германско-ирландска банка Depfa bank. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийският градски съд е наложил запор върху 100% от дяловете на „БДЖ – Товарни превози“, чиято приватизация е в напреднала фаза, съобщава в. „Капитал daily“, като се позовава на документи в Търговския регистър. 

Запорът е в полза на базираната в Дъблин германско-ирландска банка Depfa bank, която притежава облигации от първия облигационен заем на „БДЖ холдинг“. Вземането на банката е за около 6.3 млн. лв.

След като облигационери преди дни заведоха иск в Лондонски съд за предявяване на просрочено вземане, сега кредиторската хватка се затяга все повече с напредването на приватизационната процедура, коментира изданието и напомня, че кандидатите за товарните превози са четирима.

Според юристи, до които се е допитал вестникът, запорът трябва да означава, че приватизацията не може да приключи. Според тях евентуална продажба на дружеството не би била нищожна, но който се разпореди със запорирано имущество, носи наказателна отговорност.

При първата процедура за раздържавяване на компанията прогнозата беше за приходи от 100 млн. евро. В нея обаче остана само един кандидат и след като беше прекратена и обявена нова, критериите към потенциалните купувачи бяха занижени, което се очакваше да се отрази и на приходите от продажбата на дружеството. С тях се планираше да се погаси и заемът към германската банка KfW за мотрисите „Дезиро“.

#"БДЖ - Товарни превози" #приватизация #Търговския регистър #запор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници