Местан: Националната идентичност не е идентичността на мнозинството

Местан: Националната идентичност не е идентичността на мнозинството
Лютви Местан влезе в дебат за Законопроекта за предучилищното и училищното образование. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако твърдите, че българската национална идентичност се свежда до етническата идентичност на мнозинството в България, това означава, че вие продължавате да стоите в логиката на Възродителния процес, заяви от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан.

„Никъде в нито един документ на ДПС няма една дума, която да поставя под съмнение разбирането за националната идентичност като синтез на всички етноси, религии и култури, които населяват България и са характеристика на българските граждани.  Ако вие разбирате националната идентичност като включваща етническо, религиозно, културно многообразие, няма нищо по-естествено да приемете предложение на ДПС и да го възприемете точно в плана на защитата на българския национален интерес“, призова Местан, цитиран от БГНЕС.  

Депутатите от ДПС влязоха в открит дебат с колегите си от мнозинството около предложения от Министерския съвет текст в Законопроекта за предучилищното и училищното образование: „Автономията на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие се изразява в правото им да определят свои символи и ритуали в съответствие с принципите на националната идентичност и култура, както и свое униформено облекло и други отличителни знаци“.

От ДПС се противопоставиха на текста „национална идентичност“. Депутатите Алиосман Имамов и Хамид Хамид дори бяха предложили да отпадне текстът на Министерския съвет, а вместо него да се запише, че детските градини, училищата, центровете могат „да определят своите имена, символи, ритуали, както и свое униформено облекло и други отличителни знаци, в съответствие с принципите, посочени в раздел втори на закона“. В крайна сметка мнозинството отхвърли предложението на депутатите от ДПС и прие текста по вносител.

#Лютви Местан #Народно събрание #Алиосман Имамов #Хамид Хамид #Министерски съвет #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници