Базовата цена за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще е 3-4 млрд. евро

Базовата цена за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще е 3-4 млрд. евро
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Базовата цена на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще е около 3-4 млрд. евро, обявиха Александър Николов, заместник изпълнителен директор на централата, и Владимир Уручев, заместник-председател на Съвета на директорите и евродепутат.

По думите им обаче тази цена не е крайна. Николов и Уручев дадоха пример със строящите се мощности във Финландия и Франция, където при първоначална базова цена около 3 млрд. евро крайната цена за 1500 мегаватови блокове ще достигне 8,5 млрд. евро, предаде Дарик.

Николов е убеден обаче, че нова ядрена мощност в Козлодуй ще е с 1 млрд. евро по-евтина в сравнение със строежа на ядрена централа в Белене. Темата бе коментирана на годишната среща с медиите на ръководството на АЕЦ „Козлодуй“.

2 млн. лева ще струва технико-икономическият анализ на седми блок от „Уестингхаус Електрик Спейн“, който трябва да е готов до април, обясни на срещата изпълнителният директор на проектната компания „АЕЦ „Козлодуй“ - Нови мощности“ Любен Маринов.

По думите му площадката за строителството на седми блок ще бъде избрана от „Риск инженеринг“, чийто доклад ще струва още 2,5 млн. лева и трябва да е готов до май. Изборът ще бъде направен между четири площадки на територията на АЕЦ „Козлодуй“.

В същото време се извършва и оценка на въздействието върху околната среда, която се изготвя от „Декон Аксиома“, допълни Маринов, като уточни, че тя трябва да се представи до ноември 2013 г. и ще струва 2 млн. лева.

България е уведомила с писмо Европейския съюз за намеренията на страната за строеж на нов блок, поясни Маринов.

Той подчерта обаче, че това не е така нареченото нотифициране, за което преди време от Европейската комисия обявиха, че не е било поискано. По думите на изпълнителния директор нотифициране се прави едва след като има избран изпълнител.

ЕК ще се произнесе, но решението й няма задължителен характер, подчерта Маринов. По думите му решение за строеж на нов блок може да даде само държавният регулатор – Агенцията за ядрено регулиране.

Дали ще се строи седми блок, трябва да реши правителството в края на годината, каза още той.

В събота изпълнителният директор на „АЕЦ „Козлодуй“ – Нови мощности“ съобщи, че базисната цена за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ е около 2 млрд. евро за 1000 мегавата, като поясни, че тази сума може да нарасне до 3 млрд. евро заради повишаването на цените на изходните суровини до фактическото построяване на съоръжението през следващото десетилетие.

#АЕЦ "Козлодуй" #Валентин Николов #7 блок на АЕЦ "Козлодуй" #Владимир Уручев #евродепутат #Любен Маринов #Уестингхаус #ЕК #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници