Посочването на „Хизбула“ е изключителен риск за България, според Станишев

Посочването на „Хизбула“ е изключителен риск за България, според Станишев
От парламентарната трибуна Сергей Станишев разкритикува промяната в позицията на българските власти да не обявяват никаква информация, преди да е подкрепена от категорични доказателства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обявяването на връзката между атентаторите от Бургас и ливанската групировка „Хизбула“ излага България на изключителен риск, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

От парламентарната трибуна той разкритикува промяната в позицията на българските власти да не обявяват никаква информация, преди да е подкрепена от категорични доказателства.

„Правителството на България неведнъж заяви позиция, че ще обяви резултатите след категорични доказателства. Тази линия претърпя промяна, която очевидно е мотивирана не от категорични доказателства, а в резултат на политически обстоятелства и външен натиск“, заяви Сергей Станишев, повтаряйки тезата, която сподели още след заседанието на КСНС във вторник.

„Правителството влиза в една международна игра по един безотговорен начин, без да калкулира всички последици“, каза още председателят на левицата и попита защо премиерът Бойко Борисов прави компромиси с личната сигурност на българските граждани.

Сергей Станишев припомни, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е обявил „Хизбула“ за извършител още в деня на атентата.

„Предизвиква огромно учудване, че международни медии обявиха какво ще бъде заключението от заседанието на КСНС още преди то да се проведе“, изтъкна Сергей Станишев.

Според лидера на ДПС Лютви Местан пък в решенията на българското правителство, засягащи сигурността, България трябва да се придържа към общите оценки на ЕС.

„Индивидуализираните позиции на българската държава пораждат потенциален риск за сигурността на България и на нейните граждани. Тероризмът е глобално предизвикателство и нито една държава не може да се осмисли като остров на сигурността. Когато е засегната сигурността на България, е засегнат интересът на целия ЕС, на цялото евроатлантическо пространство“, заяви Местан.

#„Хизбула" #Сергей Станишев #БСП #КСНС #Ливан #ЕС #ДПС #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници