Чобанов: Документите за вербуването на Борисов са автентични

Чобанов: Документите за вербуването на Борисов са автентични
В неделя „Биволъ“ публикува материал, базиран на документа и досието за вербуване на Бойко Борисов като информатор с псевдоним Буда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Документите от „Болканлийкс“, които разкриват досието на премиера Бойко Борисов като информатор на ЦСБОП с псевдоним „Буда“, вербуван през 1996 г., са автентични и могат да се проверят в деловодството на службата, категоричен е журналистът от сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов.

В неделя „Биволъ“ публикува материал, базиран на документа и досието за вербуване на Бойко Борисов.

На 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с „оперативно интересни лица“, сочи документът.

Водещият офицер Спас Спасов предложил кандидата Борисов, защото „има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник“, се казва в публикацията.

Според проучването на документа, предоставен от свързания с „Уикилийкс“ сайт „Болканлийкс“, оперативният работник, който е предложил Борисов за информатор, е Младен Георгиев, който през 1997 г. е бил освободен от ЦСБОП заради „връзка с групировки“, от 2008 г. работи в ДАНС, а от 2009 г. е главен секретар на агенцията.

В интервю за вестник „Преса“ в понеделник премиерът отрече информацията, като заяви, че не знае за съществуването на такъв документ и обвини за скандала „Слави Бинев и кръга „Банкя“.

„Преди 10 дни публикувахме друг документ от „Болканлийкс“ за това как Младен Георгиев проучва атентата срещу Цветелина Бориславова, и той беше с гриф секретно. Обърнахме се към Държавната комисия по сигурността на информацията, за да разберем дали документът вече е разсекретен, както е по закон, или е презасекретен. От там получихме интересен отговор, че те са се запознали и проучват неговото състояние, което означава, че те или нямат информация за това какви документи съдържат досиетата на БОП, или крият нещо. Ние засега нямаме възможност да кажем, че е потвърдено от официален източник, тоест от държавата“, обясни Атанас Чобанов по БНР.

Журналистът увери, че документът за вербуването на Бойко Борисов е проверен и чрез други източници, които потвърждават автентичността му.

„Ако държавата каже „да“, тя трябва да предприеме действия, да разбере как е изтекъл документът и т.н. Става въпрос за теч на информация. Да кажат дали документът е секретен, или вече не, той попада в документите, които могат да се изискват по Закона за достъп до обществена информация“, поясни Атанас Чобанов.

Той подчерта, че публикациите в „Биволъ“ нямат отношение към изборния цикъл и всяка потвърдена информация се публикува веднага.

„Това би било с по-голям ефект два месеца преди изборите, но ние не правим такива сметки“, изтъкна журналистът.

Чобанов отбеляза като „интересен детайл“ скорошната смърт на споменатия Спас Спасов и допълни, че оперативният работник Младен Георгиев, който всъщност посочил Борисов като подходящ информатор, е работил в охранителната фирма на Борисов „Ипон“, след като е бил уволнен от ЦСБОП заради „връзки с престъпния свят“.

„Младен Георгиев е работил в „Ипон“, той е изгонен от БОП за нерегламентирани връзки с престъпния свят и след това Борисов го взема на работа, това също е много показателно“, подчерта Атанас Чобанов.

След като заявява, че не знае за съществуването на документ за вербуване, пред вестник „Преса“ Бойко Борисов посочва, че освен него трябва да бъде публикуван и другият документ – с който той отказва сътрудничество.

„Нямаме документ, който да съдържа подписа на Борисов, че е съгласен да сътрудничи, не разполагаме с такъв документ. Имаме други документи, които ще публикуваме, но трябва първо да ги проверим. За да се стигне до този документ, това значи, че зад него има дебело досие с отчети на Младен Георгиев. Това не е случайно, този отчет ангажира държавата да пази секретния си сътрудник както от неговите си оперативни лица, така и да му осигурява чадър от разработки, което е другият интересен елемент“, обясни Атанас Чобанов.

Журналистът изтъкна противоречие в думите на премиера пред вестник „Преса“ - Борисов първо казва, че не му е известно да е бил вербуван, а после – че не е бил съгласен и че не е подписвал документ.

„Важното е, че той е ползвал протекцията на един корумпиран офицер. Спорно е кой на кого е помагал“, подчерта още журналистът.

#вербуване #ЦСБОП #Младен Георгиев #Спас Спасов #премиер на България #Бойко Борисов #Атанас Чобанов #„Биволъ" #Буда #„Болканлийкс" #министър-председател на България #Буда #досие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници