Намаляват нарушенията на пътя, за които ще отнемат контролни точки

Намаляват нарушенията на пътя, за които ще отнемат контролни точки
Нарушенията на пътя, за които ще се отнемат контролни точки, намаляват с влизането в сила на 4 февруари на нова наредба. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Нарушенията на пътя, за които ще се отнемат контролни точки, намаляват с влизането в сила на 4 февруари на нова наредба за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им.

Точки вече ще се отнемат за 12 нарушения, а не за 25, както досега. От списъка отпадат 4 нарушения за превишаване на скоростта.

Съгласно наредбата на водач, който притежава т.нар. „златен талон“, няма да се отнемат контролни точки при налагане на назание за нарушение, освен за употреба на алкохол.

Облекчава се режимът за издаване на разрешения за провеждане на допълнително обучение на водачите на МПС за възстановяване на отнети контролни точки, предаде БТА.

Остава тежестта на наказанията за нарушения, които в най-голяма степен влияят пряко върху безопасността на движението - шофирането след употреба на алкохол, особено ако нарушението е повторно; превишаване на скоростта с над 50 км/ч; управление на спряно от движение МПС и др.

Новите моменти в наредбата са съобразени с промените в Закона за движение по пътищата и са свързани с отнемането на контролни точки при неспазване на изискванията за превозване на деца и неосигуряване на предимство при преминаване през пешеходна пътека.

Заявленията и придружаващите ги документи ще се приемат в звената на „Пътна полиция“ при СДВР и ОДМВР по адрес на учебния кабинет, където ще се провежда обучението, а не в Главна дирекция „Национална полиция“.

Готовите разрешения ще се получават в ГД „Национална полиция“ от управителите на учебни форми или упълномощени от тях лица. Те ще бъдат издавани за срок от 5 години, вместо за досегашния 2-годишен срок.

Разрешенията по подадени заявления след обнародване на Наредбата (4.01.2013 г.) също ще бъдат с 5-годишен срок.

#Закон за движение по пътищата #превишена скорост #МПС #контролни точки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници