ЕК вече знаела за намеренията на България да строи седми блок на АЕЦ „Козлодуй"

ЕК вече знаела за намеренията на България да строи седми блок на АЕЦ „Козлодуй"
Европейската комисия вече е уведомена за намеренията на България да изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Европейската комисия вече е уведомена за намеренията на България да изгражда нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй".

Това е станало с писмо от министъра на икономиката Делян Добрев през ранната есен на 2012 г., съобщи изпълнителният директор на проектната компания „АЕЦ „Козлодуй"- Нови мощности" Любен Маринов .

Ръководствата на АЕЦ „Козлодуй" и нейната дъщерна компания представиха резултатите от дейността си за 2012 г., предаде БТА.

„Въпреки твърде ранния етап, на който се намира развитието на проекта за изграждане на седми блок, решихме, че е необходимо да уведомим ЕК като отговорен член на Европейския съюз," допълни Любен Маринов.

Той разясни задължението на България по договора „Евроатом", съгласно който страната трябва да уведоми ЕК за намерението си да изгражда нова ядрена мощност.

Комисията взема мнение и изразява становище по намерението, което не е задължително за страната, дори да е отрицателно, посочи изпълнителният директор на проектната компания.

Единственият законен орган, който може да издаде или да не издаде разрешение за изграждане на седми блок, е Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), подчерта Любен Маринов.

В момента изпълнението на проекта за седми блок е на етап предпроектни проучвания. Възложено е изготвянето на технико-икономически анализ, който да обоснове необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност в българската атомна централа и даде основания на правителство за вземане на окончателно решение. Сключени са договори за проучване и обосноваване избора на площадка за новия блок, както и за оценка на въздействието върху околната среда, включително в трасграничния район и върху защитените територии в близост.

Общо за работата по предпроектните проучвания ще бъдат дадени приблизително 7 млн. лв., които със задължителните държавни такси за разрешения могат да достигнат 8 млн. лв., сочат изчисленията на Любен Маринов.

Към момента базисната цена за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй" в около 2 млрд. евро за 1000 мегавата, но тя може да достигне и 3 млрд. евро заради повишаването цените на изходните суровини до фактическото построяване на съоръжението през следващото десетилетие.

Според зам.-изпълнителният директор на проектната компания Александър Николов, седми блок в АЕЦ „Козлодуй" би струвал поне с 1 млрд. евро по-малко от крайната цена на ядрена мощност, построена на всяко друго място в страната.

#АЕЦ „Козлодуй" #Любен Маринов #Седми блок #АЯР #ЕК #ядрена енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници