С 6 кг тротил се взривил самоубиецът пред посолството на САЩ в Анкара

С 6 кг тротил се взривил самоубиецът пред посолството на САЩ в Анкара
С 6 кг тротилсе е взривил атентаторът, който атакува посолството на САЩ в турската столица Анкара на 1 февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С 6 кг тротилсе е взривил атентаторът, който атакува посолството на САЩ в турската столица Анкара на 1 февруари, сочат данните на официалните власти.

Според сапьорите на полицията нападателят е активирал взривно устройство с около 6 кг тротил, а заедно с това е задействал и ръчна граната, пише валията на Анкара в комюнике, цитирано от АФП и БГНЕС.

Камикадзето е член на терористичната организация Фронт на революционната партията за освобождение на народа (DHKP-C) и е бил издирван от полицията.

Атентаторът Еджевит Шанлъ, на 40 г., според турските власти бил избягал в чужбина след освобождаването си от затвора през 2001 г., като преди като преди това участвал в атаки през 1997 г. срещу един военен комплекс и префектурата на Истанбул.

Според днешния турски печат Шанлъ бил освободен от затвора през 2001 г. след гладна стачка в турските затвори, завършила през декември 2000 г. с намеса на силите на реда и смъртта на двадесетина затворници от DHKP-C. Това движение, което в Турция и в много страни е обявено за терористично, стои зад много насилствени акции в страната в края на 70-те години

Атентаторът страдал от синдрома на Вернике-Корсаков – неврологично заболяване в резултат на гладуване, което развили много от участниците в гладната стачка. Той избрал да извърши този самоубийствен атентат, тъй като дните му били преброени, пишат вестниците „Миллиет" и „Ватан".

Забранената организация DHKP-C си служила със смъртно болни активисти за зрелищни атаки, допълва вестник „Радикал".

Досега турските власти не са извършили никакъв арест, свързан с атентата.

#САЩ #Турция #Анкара #посолство #взрив #самоубийствен атентат #DHKP-C #Еджевит Шанлъ #гладна стачка #тротил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници