ГЕРБ иска да въведе 10 години давност за дългове на граждани

A A+ A++ A

Да се въведе десетгодишна абсолютна давност за задълженията на граждани, които не са обезпечени и не са от търговска дейност, предлага депутатът от ГЕРБ Емил Радев с внесените в четвъртък промени в Закона за задълженията и договорите.

"Слагаме край на вечните длъжници", обяви той, цитиран от „Дневник".

По думите му хората, които имат сметки за ток, парно, вода,телефон, потребителски кредити или лизинг и за 10 години не са изплатени, от 11-тата година задълженията трябва да се заличават.

Промените, внесени от Радев и колегите му Красимир Ципов и Светослав Тончев, предвиждат с изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която задължението е станало изискуемо, да се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от спирането или прекъсването на давността, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.

По думите на Радев, ако гражданин има неплатена сметка от март 2002 г., от 1 януари 2013 г. задължението трябва да се заличи.

Предложението е промяната в закона да влезе в сила 6 месеца след приемането й в парламента.

В момента е предвидена 5-годишна обща давност и 3-годишна за периодични плащания, вземания от заплати, договорни неустойки, обезщетения. Сроковете не спират да текат, ако кредиторът междувременно се опитва да си събере вземанията си чрез съда.

#ГЕРБ #давност #дългове #Емил Радев #Красимир Ципов #Светослав Тончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници