Център на НАТО за управление на кризи отваря врати в София

Център на НАТО за управление на кризи отваря врати в София
Зам.-военният министър Августина Цветкова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия ще бъде създаден в София, съобщи заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова във вторник.

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова откри международна конференция на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в София във вторник.

По време на двудневния работен форум експерти от десет страни-членки на Алианса, представители от Съюзното командване на НАТО по трансформацията и центровете за подготовка на Алианса, от Агенцията на НАТО за комуникация и информации (NCIА) и от неправителствени организации ще разглеждат меморандумите за разбирателство относно функционалните връзки, изграждането, администрирането и оперативната дейност на Центъра, концепцията, програмата, правилата и политиките за бъдещата дейност на структурата.

Центърът ще бъде разположен първоначално в помещения на ведомствения хотел "Шипка", а впоследствие ще бъде изградена самостоятелна сграда. Центърът няма да има оперативни задачи и възможности, каза Цветкова, цитирана от „Медиапул", и поясни, че той ще подготвя експерти и ще се занимава с изготвянето на стратегически документи.

Цветкова не се съгласи с оценката на журналист, че държавата не се е справила добре с последните кризи, като заяви, че държавата не само се справя добре, но и имаме достатъчна възможност да предоставим добре подготвени специалисти, които биха могли да бъдат полезни не само на България, но и на другите държави от НАТО.

В центъра ще работят около 50 експерти, 27 от които ще бъдат от Министерството на отбраната. Международното участие предвижда до 10 представители от други държави. Структурата ще бъде междуведомствена и ангажира министерствата на вътрешните работи, на правосъдието, на образованието, на здравеопазването, БАН.

Финансирането е между участващите държави. Ще се използват вече съществуващи ресурси на Военната академия, както и на военния учебен комплекс "Чаралица".

С постановление на Министерски съвет от ноември 2012 г. беше създаден Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който се ръководи от Министерството на отбраната, припомнят от пресцентъра на Министерството.

Центърът представлява приносът на Република България към съвместното изграждане на способности за изпълнение на една от трите основни задачи на НАТО, посочени в Стратегическата концепция – управление на кризи. Той ще помогне развитието и надграждането на експертизата в тази област за всички съюзници и партньори.

Изграждането на центъра се извършва под методическото ръководство на Съюзното командване на НАТО по трансформацията, което координира дейността на всички центрове.

#НАТО #София #Августина Цветкова #Министерство на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници