Отношението ни към България е фарс, заяви британски депутат

Отношението ни към България е фарс, заяви британски депутат
Пред Бъкингамския дворец не чакат източноевропейците с музика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Усилията на правителството да се справи с бъдещо увеличение на имигрантския поток от Румъния и България през идната година „граничат с фарс“, заяви британският депутат Кийт Ваз.

Лейбъристът настоя, че опитите за обезкуражаване на бъдещите мигранти са „непродуктивни“, предаде Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Неговото изявление идва в отговор на предложенията за нови реклами, които да показват Острова в отрицателна светлина.

„От една страна, вътрешното министерство не желае тези хора, а от друга, министърът по европейските въпроси заявява, че има свобода на движението“, коментира Ваз.

„Правителството всъщност рискува да окуражи повече хора да дойдат. Този тип тактики бяха използвани в миналото и бяха признати за непродуктивни“, изтъкна той.

Депутатът се съгласи, че въпросът дали чуждестранни работници трябва да получават осигурен достъп до обществени услуги, включително здравеопазване, трябва да бъде разгледан. Но предупреди да не се „посочват“ работници от отделни държави.

„Би било по-добре министрите да работят със своите румънски и български колеги, а ЕС да разгледа причините, поради които мигрантите искат да идват тук, на преден план“, каза Ваз.

Идеята, че бъдещите мигранти могат да бъдат обезкуражени с примери от британското ежедневие, включително обилното количество дъжд, „заляха“ обществото през уикенда.

Министърът на местната власт Ерик Пикълс сподели пред Ай Ти Ви Нюз, че Великобритания не се изобразява като „нищо друго, освен много приятно място за живот“. Следователно мигрантите си втълпяват „разумни очаквания“.

Последното лейбъристко правителство се договори да наложи временен контрол над имиграцията от Румъния и България, след като двете държави се присъединиха към ЕС през 2007 г. Но давността на мерките изтича през идната година.

Кабинетът призна, че е невъзможно съгласно европейските закони да запази ограниченията в сила. Но министрите са подложени на все по-голям натиск да вземат мерки по въпроса.

#Кийт Ваз #Великобритания #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници