Шеф на Фонд „Научни изследвания" подал оставка

Шеф на Фонд „Научни изследвания" подал оставка
Управителят на Фонд „Научни изследвания" Христо Петров (на снимката) е подал оставка, съобщи организаторът на протестите срещу корупцията във фонда Виктор Атанасов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управителят на Фонд „Научни изследвания" Христо Петров е подал оставка, съобщи организаторът на протестите срещу корупцията във фонда Виктор Атанасов.

Оставките на двамата ръководители на ФНИ Рангел Гюров и Христо Петров бяха поискани още през декември.

Скандалът около Фонда и конкурса за финансиране на изследователски проекти се разрази, след като стана ясно, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта.

Учените неговдуват заради начина на разпределие на тези пари, тъй като  голяма част от класираните 95 проекта са на фирми и колективи, близки до управата на фонда.

Според протестиращите проверката във ФНИ трябваше да приключи до Коледа, а заключенията от нея да бъдат оповестени до края на декември. Всичко обаче се проточи до края на януари.

По думите на Виктор Атанасов, който организира протестите срещу ФНИ, докладът след проверката на Инспектората на МС и експерти на държавния финансов инспекторат описва много нарушения и премиерът е информиран със списък от препоръки за конкретни действия.

Те имаха намерение тази сряда да организират отново протест, но заради уверенията на премиера, че ще се вземат конкретни мери, смятат да отложат този протест.

#Фонд „Научни изследвания" #ФНИ #Рангел Гюров #Христо Петров #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници