„Дер Щандарт": Новите леви в България

„Дер Щандарт": Новите леви в България
През последните три години в София са създадени три различни центъра, в които се събират алтернативните леви. „Хаспел" е първият от този вид, а за темите няма ограничение, само при едно условие - никакъв расизъм. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: „Дер Щандарт"; По „Дойче Веле"

В България се заражда едно ново движение - на млади и образовани хора, които се опитват да създадат алтернативи на носталгията към социализма. Те са българските нови леви.

Много от сградите в центъра на София са с перфектно обновени фасади. От младежките строителни грехове на социализма не е останало много. А тийнейджърите по търговските улиците носят същите дрехи като връстниците си в Белград или Бирмингам - произведени все в Бангладеш.

Колкото по-назад във времето остава 1989 г., толкова повече българите свикват с нормалността на свободната пазарна и корупционна икономика.

Това обаче не се харесва на всички. Сред образованите млади хора, много от които са учили в чужбина, има достатъчно критици, които не искат да приемат новия живот, произвеждащ едновременно изобилие и бедност. 30-годишната антроположка Рая е една от тях. Тя живее в Будапеща, където завършва докторската си дисертация, но прекарва ваканциите в родната си София.

Преди две години заедно със свои съмишленици основава социалния център „Хаспел" - един вид ателие, което обаче се използва най-вече за провеждане на различни дискусии, изнасяне на доклади и планиране на демонстрации.

Обичайно в центъра се събират около трийсет души, предимно студенти. Групите, които използват помещението, са различни, и често не се познават помежду си. Свързва ги следният лайтмотив: те са новите алтернативни леви. Което ги превръща в недолюбвано малцинство в България.

„За хората всичко, което е било ляво, е лошо" - така Рая коментира нагласите след 1989 г. и обяснява, че все още е трудно да се определиш отново като ляв. Но все повече млади българи се опитват да направят нещо, което през 1990-те години би било немислимо - да се обявят за леви, без да се свързват със стария комунизъм. В повечето случаи те са с висше образование, контактуват през Фейсбук и Туитър, разграничават се от утвърдените партии и синдикати - и търсят свое пространство.

През последните три години в София са създадени три различни центъра, в които се събират алтернативните леви. „Хаспел" е първият от този вид, а за темите няма ограничение, само при едно условие - никакъв расизъм, никакъв сексизъм и ясно разграничение от дясноекстремистките течения.

Що се отнася до подема на десните екстремисти - той се вижда с просто око. Навсякъде из града могат да се открият изрисувани пречупени кръстове, по стените на сградите е пълно с реклами на неонацистки групи. Подобно на случващото се в други държави, и тук неонацистките движения се опитват да привлекат някои футболни агитки - и то успешно.

„Сред младежите е направо модерно да си десен екстремист", смята Рая. А тези, които страдат най-много от засилването на десните, са най-вече ромите, но също така имигрантите и турското малцинство.

Жителите на бежанския център в столичния квартал „Овча купел", например, постоянно стават жертва на расистки атаки. „Нападенията са ежедневие", разказва 30-годишният сомалиец Принс и допълва, че полицията дори отказва да изслуша пострадалите.

Медиите също не обръщат внимание на тези случаи. Но пък активистите от „Хаспел" и от най-новия социален център „Аделанте" редовно пътуват до покрайнините на града, за да чуят за проблемите на бежанците и да разпространят историите им сред обществеността.

Социален център „Хаспел" бе един от организаторите на София куиър форум през ноември 2012 г.

Докато в „Хаспел" текат дискусии по актуалните социологически теории, в „Аделанте" са ориентирани повече към практиката - там не организират четения, а курсове по испански и компютри, обучение по български за имигрантите, както и уроци по китара или пък прожекции на детски филми.

И „Аделанте", подобно на „Хаспел" се намира в един заден двор. И двата центъра скромното обзавеждане е осигурено изцяло от членовете на колектива.

Социалните центрове организират различни протестни прояви и демонстрации. Както през юни 2010 г., когато неонацисти нападнаха демонстриращите срещу българската политика спрямо бежанците. В резултат членовете на центровете създадоха антирасистка платформа. Хората от „Хаспел" и „Аделанте" се включват и в провеждащите се в София протести - например срещу изсичането на горите или срещу високите такси за паркиране. При това по начин, който стъписва „старите леви".

Когато през януари 2012 г. например хиляди българи излязоха на протест срещу добива на шистов газ, „старите" носиха плакати с надписи като „Шел" иска да разсипе България!". Алтернативните леви от „Хаспел" и „Аделанте" от своя страна заявиха: „Вижте - „Шел" прави това навсякъде и правителствата го допускат".

#„Дойче Веле" #вестник „Дер Щандарт"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"