„Зюддойче Цайтунг": Борисов лично провали пряката демокрация

„Зюддойче Цайтунг": Борисов лично провали пряката демокрация
Премиерата на пряката демокрация се провали. Вината за това е най-вече на консервативния министър-председател Бойко Борисов, който системно очерняше предстоящото гласуване, пише „Зюддойче Цайтунг". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Клаус Брил, вестник „Зюддойче Цайтунг"; Превод: „Дойче Веле"

Очерняйки референдума предварително, премиерът Бойко Борисов не направи добра услуга на демокрацията в България.

Допитването можеше да се превърне в празник на демокрацията. В неделя в България се проведе референдум по важния въпрос дали страната да гарантира необходимата й енергия чрез строителството на нова атомна централа или не.

Повечето българи от години насам са привърженици на този вид енергия, но във всенародното гласуване се включиха само 22% от избирателите. А това го направи невалидно.

Премиерата на пряката демокрация се провали. Вината за това е най-вече на консервативния министър-председател Бойко Борисов, който системно очерняше предстоящото гласуване.

Освен това въпросът, на който трябваше да се даде отговор, бе толкова мъгляво формулиран, че превърна цялата работа във фарс. Всъщност ставаше дума за проекта АЕЦ „Белене", който социалистите от години планират заедно с руснаците, но който Борисов не иска да завърши поради високите му разходи.

Това е разумно, още повече, че регионът около Белене е земетръсен, а и България не би трябвало да увеличава енергийната си зависимост от Русия.

Борисов очевидно не се осмели да тръгне на открита битка за мобилизирането на нужното мнозинство от гласове. Затова прибегна до трикове: с помощта на западен инвеститор има намерение да строи реактор на друго място. По същество, това е по-доброто решение, но от формална гледна точка, Борисов направи „мечешка услуга" на демокрацията.

От ГЕРБ определят резултатите като поражение за социалистите, които пък говорят за „начало на промяна". Експертът от „Грийнпийс" Ян Хаверкамп твърди, че България има значителен потенциал за икономия на енергия, както и за използване на възобновяемите енергийни източници.

#вестник „Зюддойче Цайтунг" #„Дойче Веле" #Бойко Борисов #референдум #АЕЦ „Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"