Френски самолети бомбардирали ислямистите в Северно Мали

Френски самолети бомбардирали ислямистите в Северно Мали
До момента в размирната африканска страна действат 2500 френски бойци и едва 1900 войници от африкански държави. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френски самолети са бомбардирали позициите на ислямистите в крайните севeроизточни части на Мали.

При атаката над Кидал е била унищожена къщата на лидера на въоръжената група „Ансар ад Дин" („Защитници на исляма"), предаде АФП.

„Имаше въздушни удари в района на Кидал, на 1500 километра от Бамако. Тези удари засегнаха къщата на Ияд аг Гали в Кидал и военен лагер в същия град," заяви източник от малийските сили за сигурност. Представител на местната власт потвърди информацията.

Кидал и районът му са крепостта на „Ансар ад Дин", ръководена от Аг Гали, бивш военен и участник в бунтовете на туарегите през 90-те години в Мали. Самата група „Защитници на исляма" се появи на бял свят през 2012 г.

Френски и малийски войници превзеха в събота ислямисткия бастион град Гао на 1200 км от столицата Бамако.

Междувременно САЩ се съгласиха да презареждат във въздуха френските бойни самолети, участващи в операцията срещу ислямистките бунтовници в Мали. Това е станало ясно след телефонен разговор между шефа на Пентагона Леон Панета и френския му колега Жан-Ив льо Дриан. Двамата министри са обсъдили пътищата за противодействие на възможността африканската държава да се превърне в рай за терористите.

Френската армия има 14 самолети-цистерни, докато Пентагонът разполага с 400.

Панета и Рьо Дриан също така са обсъдили планове американски самолети да транспортират войски от Чад и Того до Мали. До момента в размирната африканска страна действат 2500 френски бойци и едва 1900 войници от африкански държави.

#Мали #Франция #САЩ #туареги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници