Издигат статуя на Майка Тереза в Скопие

Издигат статуя на Майка Тереза в Скопие
Истинското име на Майка Тереза е Агнес Гонджа Бояджиу, родена на 26 август 1910 г. в Скопие, в семейството на албански католици. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В Скопие поставиха основният камък за изграждането на паметник на Майка Тереза на площад „Македония".

Индийският бизнесмен Субрата Рой ще дари статуята на Майка Тереза на македонската столица, предаде Информационна агенция „Фокус", позовавайки се на „Нова Македония".

„Пътищата на любовта започнаха от Скопие, а завършиха в Индия. Поставянето на нейн паметник ще обедини всички хора с добри намерения, които желаят да посетят нашата страна, и да осъзнаят извора на духовността на Майка Тереза", заяви министърът на културата Елизабета Канческа-Милоска на церемонията по поставянето на първия камък на постамента, върху който ще бъде положена статуята.

Субрата Рой сподели, че е много щастлив, че се намира в Скопие, където е родното място на Майка Тереза.

„Майка Тереза беше родена тук, но беше едва на 15 години, когато замина. Аз имах честта да се срещна с нея няколко пъти и съм щастлив, че съм тук. На това място ние ще издигнем статуята, но то няма да бъде само нейн паметник, а и нейн дом", каза Рой.

Премиерът на Мекедония Никола Груевски благодари на Рой, заявявайки, че индийският бизнесмен има намерение да изгради и болница, в която ще се лекуват бедни хора.

Истинското име на Майка Тереза е Агнес Гонджа Бояджиу, родена на 26 август 1910 г. в Скопие, в семейството на албански католици. За своя рождена дата обаче тя смята 27 август, когато е кръстена.

Баща й умира, когато Агнес е на осем години и майка й я възпитава в преданост към католическата вяра.

Агнес напуска дома си през 1928 г. и става мисионерка в ордена на сестрите от Лорето. Първоначално отива в манастира в Ратфарнам, Ирландия, за да учи английски, а година по-късно заминава за Британска Индия, където става послушница в Дарджилинг, Бенгал.

Агнес полага първите си монашески обети през 1931 г. и приема името Тереза. Полага тържествен обет през 1937 г., когато вече е учителка в Калкута.

1943 г. е изключително тежка за Калкута, където върлуват глад и насилие между мюсюлмани и индуси.

Две години по-късно Тереза започва самостоятелната си мисионерска дейност сред бедните в Калкута и заменята расото с просто бяло сари със син кант по ръбовете.

В началото основава училище, а през 1950 г. получава разрешение от Ватикана да създаде диоцезна конгрегация, която става основата на ордена Мисионери на милосърдието, със задача да се грижи за „гладните, голите, бездомните, сакатите, слепите, прокажените и всички онези, които се чувстват изоставени, отхвърлени, лишени от обич, хора, които са се превърнали в бреме за обществото и всеки ги отбягва".

Организацията започва съществуването си като малък орден с 13 членове, а в края на 90-те години вече включва 4000 монахини поддържащи множество сиропиталища, хосписи и благотворителни центрове по целия свят.

Орденът започва да придобива популярност и привлича последователи и дарения. През 60-те години той създава хосписи, сиропиталища и домове за прокажени в много части на Индия. През 1965 г. е основан първият им център извън страната във Венецуела.

Майка Тереза придобива международна известност с документалния филм от 1969 г. „Нещо хубаво за Господ" (Something Beautiful for God) и излязлата през 1971 г. едноименна книга.

През същата година тя е наградена от папа Павел VI с наградата за мир „Папа Йоан XXIII", а през следващите години получава множество други отличия, сред които наградата „Кенеди" (1971 г.), „Pacem in Terris" (1976 г.), „Балцан" (1978 г.), Международната награда „Алберт Швайцер" (1975 г.), американските Медал на свободата (1985 г.) и Конгресен златен медал (1994 г.), както и почетно гражданство в САЩ през 1996 г.

През 1979 г. Майка Тереза получава Нобелова награда за мир „за усилията й в борбата за превъзмогване на бедността и страданията, които също представляват заплаха за мира".

През 1972 г. получава наградата „Джавахарлал Неру", през 1980 г. - най-високото индийско гражданско отличие „Бхарат Ратна", а през 1983 г. - британски Орден за заслуги. През 1992 г. ЮНЕСКО й присъжда наградата си за мир за приноса й в образованието.

През 1983 г., по време на посещение при папа Йоан Павел II, Майка Тереза получава сърдечен удар, а шест години по-късно и втори.

През 1991 г., след боледуване от пневмония в Мексико, проблемите й със сърцето се задълбочават, докато през 1996 г. заболява от малария и претърпява сърдечна операция, но здравето й продължава да се влошава.

Майка Тереза умира от инфаркт на 5 септември 1997 г. в Калкута, малко след 87-ия си рожден ден. Погребана е с държавни почести.

През 2003 г. папа Йоан Павел ІІ я обяви за блажена.

#Скопие #статуя #Майка Тереза #бизнесмен #министър-председател на Македония #Никола Груевски #Субрата Рой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници