Камерън: Ако ЕС не се промени радикално, Великобритания напуска

Камерън: Ако ЕС не се промени радикално, Великобритания напуска
Дейвид Камерън обеща на британците референдум за ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако Европейския съюз не започне радикални реформи, има опасност британците да го напуснат, предупреди британският премиер Дейвид Камерън в дългоочакваната си реч за бъдещето на отношенията между Лондон и ЕС в сряда.

Камерън обеща да даде на британците пряка възможност да решат на референдум дали да останат в Европейския съюз, или да излязат от него, в случай че неговата консервативна партия спечели изборите през 2015 г., предаде „Медиапул“.

Кризата в еврозоната е сред основните причини, поради които Великобритания трябва да преоцени отношенията си с целия Европейски съюз, каза премиерът.

С изказването си в сряда Камерън сложи край на продължили месеци наред спекулации, дали ще се проведе референдум, или не.

Премиерът заяви, че Обединеното кралство не иска да изгори мостовете и да се затвори в себе си, но разочарованието на обществото от ЕС е на „рекордно високо равнище“.

„Време е британският народ да се произнесе. Време е да решим въпроса за Великобритания и Европа“, бе категоричен Камерън.

Неговата Консервативната партия ще участва в кампанията за изборите през 2015 г., с обещанието да предоговори членството на Лондон в ЕС. В момента торите изостават от опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания, а коалиционният кабинет налага болезнени икономии на държавните разходи, за да намали огромния бюджетен дефицит на Великобритания, което вероятно няма да се хареса на избирателите.

Вицепремиерът Ник Клег пък изказа опасения, че обещанието за референдум ще навреди на британската икономика, предаде Ройтерс.

„Години на несигурност заради проточено, зле дефинирано предоговаряне на нашето място в Европа не е в национален интерес, защото удря растежа и заетостта“, каза Клег, след като Камерън произнесе дългоочакваната си реч за европейската политика на Великобритания.

Най-стабилната икономика в Европа - Германия, реагира на речта на Камерън с изявление на външния министър Гидо Вестервеле, който каза, че Берлин иска Великобритания да остане пълноправен член на ЕС, но Лондон не може да очаква да си избира само тези аспекти на членството, които му харесват. Според Вестервеле Европа има нужда от повече, а не от по-малко интеграция.

#Великобритания #Дейвид Камерън #министър-председател на Великобритания #Ник Клег #ЕС #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници