Добрев: Колеги от БСП, лъжете, лъжете и пак лъжете!

Добрев: Колеги от БСП, лъжете, лъжете и пак лъжете!
Делян Добрев обвини депутатите от Коалиция за България, че са знаели за цената на „Белене“. Снимка:БГНЕС
A A+ A++ A

Още в края на 2008 г. БСП е знаела, че според RWE централата струва 10 млрд. евро, но не си признава, заяви в парламента в сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Добрев обвини депутатите от Коалиция за България и бившите енергийни министри Румен Овчаров и Петър Димитров, че лъжат, предаде БГНЕС.

„Лъжете, лъжете и пак лъжете. Срещу вашите лъжи има документи. Писмата на RWE са публикувани на страницата на МИЕТ. За ваше съжаление, оригинал на писмото има в НЕК и то фигурира в електронната система на МИЕТ“, възмути се министърът по време на дебатите по доклада на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене“.

„Компанията RWE казва ясно, че цената на дела на НЕК е около 4 млрд. евро. Впоследствие се казва, че делът на НЕК ще е 5.4 млрд. евро. Защо започнахте да плащате на „Атомстройекспорт“, когато стратегическият партньор не е бил съгласен?“, попита Делян Добрев.

Председателят на анкетната комисия в НС за проекта „Белене“ Диан Червенкондев от ГЕРБ пък зададе следния въпрос: защо инспекции не са били правени през изминалите години?

„Няма нито една инспекция до 2009 г. Задаваме си въпроса защо?“, попита депутатът.

Според Червенокондев отговорът е, че върху проекта „Белене“ е имало един изключително голям широко отворен политически чадър.

„Тази инспекция е била пред закриване при предното управление, нямало е спазване на законите и процедурите. Това се установи от множеството кашони с папки, които получихме от всички държавни органи“, каза Червенкондев.

Стратегическият инвеститор в АЕЦ „Белене“ – германският концерн RWE, през 2009 година се е отказал от участието си в проекта във връзка с липсата на потвърждение за готовността на България да финансира своя проектен дял от страна на Националната енергийна компания (НЕК).

Директорът на RWE Юрген Гросман в свое писмо до НЕК през 2009 година е съобщил, че въпреки преговорния процес от българска страна, така и не са изпълнени условията за финансиране на проекта. Компанията RWE е потвърдила в условията на финансова криза наличието на инвестиционен ресурс в обем на 10.59 милиарда евро и концернът е бил готов да започне работа над проекта, но германската страна е поискала потвърждение на възможността за финансиране на дела на българската страна.

Сроковете за преговори обаче не били спазени, а от НЕК не са постъпили гаранции за финансиране.

#RWE #Делян Добрев #МИЕТ #Юрген Гросман #НЕК #АЕЦ "Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници