Готов е първият пълнометражен филм, заснет със смартфон

Готов е първият пълнометражен филм, заснет със смартфон
A A+ A++ A

Независимият американски режисьор Хуман Халили е готов с филм, който определя като "първия пълнометражен филм, заснет със смартфон". Лентата се казва Olive, в нея участва два пъти номинираната за "Оскар" актриса Джийна Роуландс, а прожекциите в американските киносалони започват тази седмица. Проектът е с бюджет по-малък от 500 000 долара, а за снимките разчита на смартфон Nokia N8, комбиниран с 35 мм обектив. Това е поредно признание за устройството, което все още остава камерафонът с най-голям фотосензор и може да осигури впечатляващо качество на снимките и видеото. Интересно е, че Nokia няма никакво отношение към филма. Халили казва, че след като през март му е изпратила телефон, той не е чул повече за компанията.

"Технологиите се развиват толкова бързо и в един момент телефоните ще могат да правят всичко", казва Халили. "Те вече са способни на толкова много неща и точно това доведе до идеята за заснемане на първия пълнометражен филм, защото досега такъв няма. Има нещо специално в това да си първи." Преди време корейският режисьор Парк Чан-уук използва iPhone 4, за да заснеме фантастичен хорър филм, но той беше късометражен с продължителност 30 минути.

Ако сте любопитни какъв е резултатът от работата на Хуман Халили, можете да видите първите 5 минути от Olive на адрес http://www.olivethemovie.com или във видеото по-долу.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници