Станишев: Борисов постоянно се опитва да пробута истината за лъжа!

Станишев: Борисов постоянно се опитва да пробута истината за лъжа!
Лидерът на БСП заяви, че информацаията, представена от Борисов дни преди ядрения референдум на 27 януари, показвала, че ГЕРБ са включили „целия арсенал от манипулации". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов постоянно се опитвал да пробута истината за лъжа, заяви лидерът на БСП и негов предшественик Сергей Станишев.

По-рано в понеделник Борисов разкри, че енергийният министър Делян Добрев е немерил в кашон секретни документи на германската компания RWE, която се отказа от строежа на АЕЦ „Белене".

Борисов заяви, че според документите още през 2008 г. НЕК, която е трябвало да даде 5 млрд. евро за проекта в Белене, не е имала парите още тогава, което е разтревожило RWE.

По думите на Борисов, строежът на втората ядрена централа струва над 10 млрд. евро, което би означавало около 23 млрд. за българските данъкоплатци.

Лидерът на БСП изтъкна, че всичко обещано от ГЕРБ през 2009 г. е било лъжа, съобщиха от партийната централа.

„Пагубно е за България, че има за министър-председател един човек, за който лъжата е ежедневие", каза Станишев.

„Те и Белене обещаха, че ще строят, и че няма да лъжат и крадат обещаваха. Всеки ден ни сервират поредната си лъжа. И ще продължат да лъжат – това е ясно. По-лошото е, че се опитват да заблуждават цялото общество. Сега, дни преди референдума ще вадят една дума, отделни изречения и ще се опитват да ни натрапват тези манипулации за истина. Изумително е как така четири години документи стоят в кашони", добави Станишев.

По неговите думи, информацаията, представена от Борисов дни преди ядрения референдум на 27 януари, показвала, че ГЕРБ са включили „целия арсенал от манипулации".

Според Станишев, премиерът и управляващата партия се страхували от гласа на българите, който те ще дадат на националното допитване.

„Не ги успокояват дори прогнозите за лошо време – впрегната е цялата държава, всички средства, за да се опорочи референдума", прибави лидерът на БСП.

Той заяви, че RWE са се оттеглили по време на управлението на Борисов.

„ГЕРБ непрекъснато се опитват да манипулират хората с откъслечни извадки, както направиха и с доклада на HSBC – скриха част от него и досега отказват достъп до засекретените части, просто защото не им е изгодно и не искат истината да излезе наяве", припомни той.

„Ние строяхме и ще строим „Белене". И в същото време развивахме икономиката и повишавахме доходите. Сега имаме само разруха и затъване. Това е изборът и всеки българин трябва да го направи. От гласа на всеки зависи утрешния ден", каза още Станишев.

#АЕЦ „Белене" #БСП #Сергей Станишев #RWE #НЕК #документи #Бойко Борисов #министър-председател #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници