България ще дава 1 млрд. лв. повече за ток без АЕЦ „Белене", твърди експерт

A A+ A++ A

България ще плаща 1 млрд. лв. повече за ток през 2020 г., ако не бъде построена АЕЦ „Белене", твърди Таско Ерменков, председател на сдружение „За обективна и честна информация" .

Той изтъкна още, че държавата вече е инвестирала 1,5 милиарда лева на площадката в Белене, а без този проект страната ще има дефицит от 15 млрд. киловатчаса, което означава би довело до по-високата „сметка".

„Тези пари са инвестирани, а не хвърлени, както се опитват да ни убедят някои хора, които са далеч от икономиката, Те ще станат хвърлени, ако ние не построим площадката на "Белене". Трябва да се добавят още 700 милиона евро за инфраструктура", подчерта Ерменков, цитиран от БГНЕС, намеквайки за безбройните противоречиви изказвания на министър-председателя Бойко Борисов.

В крайна сметка цената от „Белене" няма да надхвърли 50 евро за мегаватчас, а цената на въглищните централи ще бъде около 100 евро, твърди експертът, който е бивш изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност.

Ерменков се опита да развенчае някои от митовете за ядрената енергетика и проекта за АЕЦ "Белене".

Според него, се спекулира с факта, че нямаме нужда от допълнително електроенергия, както и че чрез мерките за енергийна ефективност ще решим всичките си проблеми.

Той цитира проучване от август 2010 за развитието на сектор "Енергия" до 2030 г., поръчано от Генерална дирекция "Енергетика" на Европейската комисия.

„За България прогнозата е доста песимистична. Предполага се, че до 2020 ще имаме прираст на БВП от около 2% годишно и населението, което влияе върху потреблението на електроенергия, ще спадне до 6,7 милиона души. Тук се предвижда и два пъти подобряване на енергийната ефективност, което теоретично е невъзможно до 2020 г. да се случи", цитира той проучването.

"При днешната политика, която се води може и това да не постигнем", коментира още експертът.

В края на 2012г. Ерменков изрази опасения, че без АЕЦ „Белене" енергетиката в България може да се окаже неконкурентна и „ако ние не посторим АЕЦ, някой друг на Балканите ще го направи и ще ни продава това, което сами можем да си имаме".

Проектът за АЕЦ „Белене" беше замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

През лятото на миналата година БСП стартира кампанията за референдум по въпроса за АЕЦ "Белене". Тя събра около 770 000 подписа, повече от необходимото. Активното участие на българските граждани в кампанията направи референдума необратим, въпреки това от ГЕРБ промениха въпроса. От него отпадна питането за АЕЦ "Белене". Така българите в края на януари ще трябва да гласуват дали желаят развитието на ядрената енергетика чрез изграждането на нова мощност.

#Таско Ерменков #АЕЦ "Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници