Местан: Няма да бъда кукла на конци, но Доган остава в политиката

Местан: Няма да бъда кукла на конци, но Доган остава в политиката
Местан посочи, че ДПС няма да промени и стратегическите си цели да интегрира българското гражданско общество, да постигне равноправие на различията – както на етнорелигиозните, така и на политическите в българското общество. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вече бившият лидер на ДПС Ахмед Доган няма да излезе от политиката, нито неговият заместник Лютви Местан ще бъде формален лидер, заяви новият председател на движението.

В събота по време на Осмата национална конференция на ДПС Доган предаде председателския пост на Местан, като бе избран за пожизнен лидер на партията.

Местан заяви, че Ахмед Доган няма нужда от формален председател, а напротив,  като либерали ще дадат пример как се балансират принципите на приемствеността и промяната, цитира го ТВ7.

„Нито Доган е излязъл от политиката, не може, защото е другото му Аз, защото е посветен на каузата ДПС, нито обаче Лютви Местан ще бъде просто формален лидер или кукла на конци“, заяви новият председател на ДПС.

Местан посочи, че ДПС няма да промени и стратегическите си цели да интегрира българското гражданско общество, да постигне равноправие на различията – както на етнорелигиозните, така и на политическите в българското общество.

„Грешат жестоко тези, които си мислят, че са изпратили в историята Доган. Той има своето място в историята. Нужен е днес, нужен е и утре“, добави Местан, сравнявайки Доган с другите лидери от прехода.

Местан бе категоричен, че Доган не е формален лидер, а реален, който има много решителна заслуга за задаването на прехода, „за да има ресурси преходът да го изяде“.

„Той бе неподвластен на прехода, защото бе един от хората, които го зададоха. Тъжната участ на българските политически лидери е, че се оставят да бъдат изядени или от политическото време, или от политическата конюнктура“, прибави новият лидер на ДПС.

Местан смята, че решението на Доган да се оттгели е изненадващо за всички, но било направено с „политически аристократизъм“, което хармонизира принципите на приемственост и на промяна.

Той заяви, че истинският обръч, който се усеща около ДПС, е „обрачът от митологеми“ - партия от лидерски тип, ДПС като етническа партия и т.н.

По думите му по-голям е митът за лидерската партия, което е в разрез с функционалността на ДПС и начина, по който се вземат решенията.

„Този мит беше подклаждан заради безспорния авторитет на Доган. Струва ми се, че това е първият мит, който най-бързо ще погребем след смяната на ръководството“, добави той.

Местан заяви, че ДПС непрекъснато доказвал, че не е етническа партия и че няма за цел да създаде етническо напрежение, защото Движението за права и свободи е и най-заинтересовано в България да няма такова.

Местан посочи, че ДПС ще продължи да бъде един от фундаментите на българската демокрация, както и ще продължи да генерира сигурност.

По повод коментара, че ДПС е единствената партия, която можеда си позволи коалиция и вдясно и вляво, той добави, че в конкретната политическа ситуация ДПС вижда своята роля като активен политически съсубект, който да изгради алтернативно управление на България, което да има за крайна цел изпълнението на ясните национални приоритети, зад което да стои широка политическа подкрепа.

Според него широката политическа подкрепа зад правителство на ясните национални интереси не означава задължително модел на коалиционен кабинет в тесния смисъл на тази дума, срещу който модел в българското общество има още силни негативни настроения.

„Може би да бъде експертно в частния смисъл на думата. Националните приоритети не могат да бъдат по силите на една политическа сила, колкото и голяма да е тя“, посочи Лютви Местан.

#ДПС #Ахмед Доган #Лютви Местан #политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници