Сакскобургготски: Покушението срещу Доган трябва да бъде недвусмислено осъдено

Сакскобургготски: Покушението срещу Доган трябва да бъде недвусмислено осъдено
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски определи опитът за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган като „възмутителен акт“, който трябва да бъде „недвусмислено осъден“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски определи опита за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган като „възмутителен акт“, който трябва да бъде „недвусмислено осъден“.

„Всякакви опити от отделни среди да бъде омаловажаван, с етикет за инсценировка, или превръщайки извършителя му в герой, са цинични и вредят на демокрацията у нас“, пише бившият лидер на НДСВ в изявление, разпространено от пресофиса му.

Симеон Сакскобургготски подчертава, че обществото трябва да е преди всичко благодарно, че инцидентът не е завършил с фатален край, но изразява съжаление, че „покъртителната картина“, наблюдавана на живо, е обиколила света.

Според бившия премиер и коалиционен партньор на Ахмед Доган, анализирайки случилото се, трябва да си дадем сметка, че подобни опити за покушения не са изключени дори в страни с дългогодишни демократични традиции като САЩ, Швейцария, Великобритания.

„Примерите, за съжаление, съвсем не са малко и са част от проявите на колективна лудост и агресия, които, изглежда, са заразителни. В глобалния свят, в който живеем и от който сме част и ние, не можем да очакваме да бъдем защитени от подобни прояви. Още повече когато става въпрос за високопоставени обществени личност като г-н Доган“, коментира още Симеон Сакскобургготски.

Според него има вероятност актът на 25-годишния Октай Енимехмедов да е „възможният ефект от дългогодишната сатанизация и превръщането във враг на политическия опонент“.

„За жалост, случилото се засенчи един много по-значителен и достоен политически акт – оттеглянето от председателския пост на един от лидерите на прехода и емблематична личност за неговото мирно осъществяване. Ахмед Доган е от българските политици, които най-много са допринесли за етническото разбирателство у нас и независимо от различните мнения и настроения днес, това е факт в най-модерната история на България“, категоричен е Симеон Сакскобургготски.

„Не се съмнявам, че всички обстоятелства около тази вандалска постъпка ще бъдат разяснени, за да може обществото да се успокои“, се казва още в коментара му.

#Симеон Сакскобургготски #ДПС #Ахмед Доган #Октай Енимехмедов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници