Великобритания може да се отдели от ЕС, според реч на Камерън

Великобритания може да се отдели от ЕС, според реч на Камерън
Флаговете на ЕС и Великобритания се веят пред "Еуропа Хаус" в Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания може да „свърне" към излизане от ЕС, ако не започнат реформи, гласи откъс от реч на министър-председател на Великобритния Дейвид Камерън посветена на Европа.

Речтта на Камерън бе отлагана многократно от лятото на 2012г. Този път заради заложническата криза в Алжир, предадоха АФП и БГНЕС.

В откъси от речта, публикувани от Даунинг Стрийт, Дейвид Камерън счита, че има три предизвикателства пред ЕС: кризата в еврозоната, липсата на конкурентоспособност спрямо развиващите се страни, „има бездна между ЕС и неговите граждани, която се разширява по зрелищен начин в последните години", посочва той.

Тази „липса на демократична легитимност и сплотеност се чувства по особено силен начин във Великобритания", допълва британският премиер,

„Ако не се преборим с тези предизвикателства, има опасност Европа да се провали и британците да свърнат към излизане", предупреди консервативният премиер.

„Не искам това да се случи. Искам ЕС да бъде успех и отношения между Великобритания и ЕС, които да ни държат вътре в съюза", заяви Камерън.

В откъсите от речта не се съдържа очакваното съобщение за организирането на референдум по новите условия на отношенията между Великобритания и ЕС, по които преди това ще бъдат проведени предварителни преговори.

„Хората са все по-недоволни, че вземаните все по-далеч от тях решения влошават стандарта им на живот заради наложените строги ограничения или посвещаването на данъците им на спасителни планове за страни, намиращи се на другия край на континента. И ние, разбира се, виждаме това недоволство да се изразява по зрелищен начин във Великобритания. Европейските ръководители са длъжни да чуят тези безпокойства. А ние сме длъжни да им отговорим", смята Дейвид Камерън

Новата дата, на която ще бъде представена речта бе обявена на английските журналисти, отишли до Амстердам специално да я чуя.

#Дейвид Камерън #Великобритания #ЕС #Европейски съюз #министър-председател на Великобритания #Алжир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници