Дянков: ЕС не може да признае гроздовата ракия за българска

A A+ A++ A

Ракията не може да бъде призната за „нашенска" напитка, защото се счита за традиционна за различни държави в ЕС, обяви вицепремиерът Симеон Дянков в парламента.

В петък на парламентарното заседание Симеон Дянков отбелязва, че Европейската комисия е мотивирала отказа си с аргумента, че законодателството на ЕС не позволява нито една държава членка да налага върху стоките от други държави членки вътрешни данъци от такъв характер, че да дава косвена закрила на други стоки.

ЕС определя това като нарушение на правилата на вътрешния пазар и е равно неприемливо за Европейската комисия както сега, така и преди пет години.

Има само три страни в Европейския съюз, които са регистрирали произвеждани на тяхна територия напитки като традиционни. И в трите случая напитките са свързани с традиционен район на производство, обясни той в петък, предаде БГНЕС.

Напитки като „ракия", „водка" и „уиски" се считат за традиционни за много р държави в рамките на ЕС. Предприсъединителният договор не предоставя възможност за преразглеждане и оспорване от други заинтересовани страни и затова може да съдържа само безспорни чисто национални запазени наименования.

Екипът, водил преговорите за присъединяване, е успял да запази 13 наименования на български напитки с географско означение: „Сунгурларска гроздова ракия", „Сливенска перла", „Стралджанска мускатова ракия", „Поморийска гроздова ракия", „Русенска бисерна гроздова", „Бургаска мускатова ракия", „Добруджанска мускатова ракия", „Сухиндолска гроздова ракия", „Карловска гроздова ракия"; плодови спиртни напитки: „Троянска сливова ракия", „Силистренска кайсиева ракия", „Тервелска кайсиева ракия", „Ловешка сливова ракия".

От „Движение България на Гражданите" смятат, че България не е защитила възможността за по-благоприятно данъчно третиране на ракията за спекулативни и издаващи незнание по темата.

Движението заявява, че по време на преговорния процес до 2007 година екипът на Меглена Кунева успя да постигне най-добрата в ЕС дерогация за облагодателстващо данъчно облагане – домашно произведената ракия за лична употреба е с 50 % по-ниска от стандартната за страната акцизна ставка.

Подобни отстъпки получиха само Чехия, Унгария, Словакия и Румъния.

От „България на гражданите" намират за странно финансовият министър да не е информиран, че акцизите на алкохолните напитки се формират на базата на алкохолния градус (хектолитър/ градус плато), а не на база име или марка.

Това е записано в националното законодателство и в Директива 92/83/ЕЕС, която определя различните категории спиртни напитки и минималните нива на ставките на акциза върху тях.

Ставки върху високо-алкохолни напитки в България са най-ниските от целия ЕС.

Поради това от Движението допускат, че министърът е наясно с тези факти и приемат твърденията му като опит за манипулация на обществото.

„Г-н Дянков, евтиният популизъм и лъжите няма да ви помогнат", заявят от Икономическия екип на „Движение България на гражданите"

От партията на Меглена Кунева смятат, че изказването на Симеон Дянков има за цел да отклони общественото внимание от факта, че предложеният от него бюджет е нереалистичен и че най-вероятно ще се наложи да се актуализира още през пролетта.

От „Движение България на гражданите" вече алармираха за такава опасност.

„Събираемостта от акцизи и увеличаването на приходите за бюджета биха били многократно по-високи, ако държавата предприеме реални мерки срещу контрабандата, а не непрестанно да се търсят оправдания за провалите на настоящите управляващи", казват от „Движение България зна гражданите"

#Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници