Депутатите отказаха Младенов да говори за предполагаемия доклад за атентата

Депутатите отказаха Младенов да говори за предполагаемия доклад за атентата
Иван Костов поиска прегласуване с мотива, че това е въпрос с изключително значение за националната сигурност, но и при повторното гласуване депутатите отказаха да изслушат външния министър. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Депутатите  отхвърлиха предложението външният министър Николай Младенов да бъде изслушан заради информацията, че е предал на Израел доклад за атентата в Бургас, в който има данни, че отговорна за него е „Хизбула“.

В четвъртък стана ясно, че Младенов е заявил пред израелски медии, че изненадващото му посещение в Израел цели да се помогне „без война да бъде предотвратено ядреното въоръжаване на Иран“.

Визитата на Младенов в Израел в четвъртък, която не бе обявена, бе разкрита от агенция „Ройтерс“, която посочи, че той се е срещнал с израелския президент Шимон Перес и израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да информира израелското държавно ръководство за разследването на бомбения атентат от 18 юли в Бургас.

В петък израелската телевизия Канал 2“ обаче оповести, че външният министър е донесъл в Израел доклад за атентата в Бургас, който хвърля вината за акта върху „Хизбула“.

Телевизията коментира, че Младенов е пристигнал на изненадващо посещение в Израел, за да уведоми Нетаняху и Перес за напредъка в разследването на терористичния акт.

Междувременно българският вътрешен министър Цветан Цветанов е заминал,  за да осведоми европейските лидери за откритията на разследването, добавя „Канал 2“.

Новината означава, че Европейският съюз може скоро да признае „Хизбула“ за терористична организация, казва още телевизията.

Българският доклад сочи още, че от Европол разпознали трима от четиримата заподозрени за атенатата на бургаското летище, като всички те влезли в България две седмици и половина преди самоубийствения акт, като използвали фалшиви документи за самоличност.

Документът ще бъде оповестен до пет дни, коментира израелският „Канал 2“.

Предложението за изслушване на Младенов дойде от депутата  на „Атака“ Венцислав Лаков, според когото твърденията, че България е посочила като виновна за атентата организацията „Хизбула“, създавали „много опасна ситуация за българските интереси“, предаде Информационна агенция „Фокус“.

„От името на партия „Атака“ предлагаме да изслушаме незабавно Николай Младенов, да каже какво е казал, кой му е дал мандат да говори това“, каза Лаков.

След като предложението на „Атака“ не беше прието, лидерът на ДСБ Иван Костов поиска прегласуване с мотива, че това е въпрос с изключително значение за националната сигурност.

„Ще има отговори на подобна позиция на българския външен министър и те трябва много рано да получат своите контраотговори. Народното събрание трябва да поиска да получи тези доказателства, за да можем да защитаваме националната политика в името на сигурността на страната“, каза Костов.

Той запита дали българските органи имат неопровержими доказателства за твърденията на външния министър, добавяйки, че истината не трябва да се спестява.

И при повторно гласуване обаче предложението не беше прието.

По-рано в петък говорителят на Външното министерство Весела Чернева заяви, че няма доклад за атентата в Бургас, който външният министър Николай Младенов да е предал по време на посещението си в Израел.

Чернева потвърди посещението на Младенов в Израел от четвъртък, но обясни, че на него са били обсъждани различни друстранни въпроси.

Тя добави, че разследването на атентата от бургаското летище също е било споменато, тъй като било част от дневния ред на срещата.

Говорителят на външното министерство обаче подчерта, че резултатите от разследването все още не могат да бъдат съобщени, така че не можело да става дума за връчване на какъвто и да е било доклад.

Чернева не се ангажира със срок за представяне на окончателния доклад от разследването.

Тя поясни, че главна причина за пътуването на външния министър до Израел била по-скоро  предстоящото отбелязване на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

 

#изслушване #Иван Костов #говорител #Весела Чернева #Бургас #атентат #терористичен акт #Израел #Николай Младенов #министър на външните работи #Хизбула #доклад #„Атака" #Венцислав Лаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници