50 убити в заложническата криза в Алжир

50 убити в заложническата криза в Алжир
Газовият комплекс в Аменас, 1300 км южно от столицата на Алжир. Снимка: "Бритиш петролиум"/ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

34 заложници, държани на газово находище в Алжир, и 15 техни похитители са били убити при атака на алжирската армия, съобщи говорител на групировката, отговорна за отвличането.

„34 заложници и 15 похитители бяха убити при въздушно нападение на алжирската армия“, заяви говорителят, предаде мавританската агенция Нуакшот информейшън (ANI), цитирана от АФП и БГНЕС.

Той допълни, че лидерът на ислямистката групировка, извършила отвличането, Абу Ал-Бараа, е сред убитите.

Според говорителя, който заяви пред ANI, че говори от газовото находище, похитителите опитвали да „преместят част от заложниците на по-сигурно място с коли", когато алжирската армия се намесила по въздух.

Сред убитите заложници има „западни граждани“, уточни говорителят, без да разкрива подробности.

Малко преди това ANI съобщи, позовавайки се на източник на ислямистката групировка, взела заложниците, че хеликоптери на алжирската армия са открили огън срещу комплекса, където похитените бяха държани от вчера.

ANI и друга мавританска онлайн осведомителна агенция – Сахара медия, информираха вчера, позовавайки се на говорител на ислямистката групировка, че 42 западни граждани, сред които седмина американци, са взети за заложници.

В четвъртък 14 чужденци, сред които двама французи, успяха да избягат, съобщи частната алжирска телевизия Енахар, но информацията не беше официално потвърдена от алжирските власти.

В Лондон британското външно министерство потвърди в ранния следобед „че тече операция“ на газовото находище. „Алжирските власти потвърдиха, че тече операция“, заяви говорител на министерството.

#Алжир #заложници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници