Родителите все пак ще могат да избират как да се обучават децата на 4 г.

Родителите все пак ще могат да избират как да се обучават децата на 4 г.
Децата на 4 г. ще могат да се обучават и по избор на родителя. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Децата на 4 г. ще могат да се обучават и по избор на родителя, гласи поправка в спорния Закон за предучилищното и училищното образование, направена в последния момент.

Промяната в текста, който предизвика протеста на родителите, беше приета на извънредно заседание на парламентарната комисия по образование, предаде БГНЕС.

В член 65, алинея 1 се направи промяна, според която 4-годишните деца задължително посещават детска градина в следните форми – целодневна, полудневна форма на образование, както и самостоятелна организация по избор на родителя.

Този и други текстове се обсъдиха на второ четене, като предизвикаха разгорещени спорове в пленарна зала.

Гласуването на спорния текст беше отложено по-рано в четвъртък заради несъгласие на опозицията и на родителите по задължителното обучение на 4-годишните децата в детска градина.

Към текста, който гласи „Формите на педагогическо взаимодействие се осъществяват при целодневна или полудневна организация при условия и по ред, определени с държавния образователен стандарт за предучилищното образование“, по предложение на Снежана Дукова от ГЕРБ беше добавено „или самостоятелна организация по избор на родителите“.

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова каза, че и МОМН подкрепя допълнението.

Според Лютви Местан от ДПС не оспорват необходимостта от ранно обхващане на децата в предучилищно образование, като подчерта, че ранното отпадане на децата от системата на образованието е по-голям проблем.

„В много населени места няма създадени условия родителят и детето да изпълнят задължението за посещение в детска градина, няма възможност и за полудневна организация на тази форма“, коментира Лютви Местан.

#Закон за училищното образование #задължително образование #Милена Дамянова #Снежана Дукова #ГЕРБ #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници