Заложниците в Алжир принудени да сложат колани с експлозиви

Заложниците в Алжир принудени да сложат колани с експлозиви
Въоръжени бойци щурмуваха газовото находище и жилищата на работници в сряда преди разсъмване и ислямистка групировка заяви, че държи 41 чужденци. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Заложниците на ислямистките бойци в газовото находище в Алжир са били принудени да си сложат колани с експлозиви, съобщи един от похитените в телефонен разговор с телевизия „Франс 24“.

Според информация на медията похитителите са тежковъоръжени и са заплашили да взривят съоръжението за добив на природен газ, ако алжирската армия се опита да освободи пленниците, предаде БТА.

„Те нападнаха двата обекта едновременно. Влязоха и щом се съмна, събраха всички“, казва мъжът, който звучи спокойно, в единствената част от разговора, излъчена от „Франс 24“.

Медията подчерта, че няма как да определи дали човекът, с когото е разговаряла, е казал това под натиск.

Въоръжени бойци щурмуваха газовото находище и жилищата на работници в сряда преди разсъмване и ислямистка групировка заяви, че държи 41 чужденци, включително американци, японци и европейци в Тигантурин, в Сахара.

Френското правителство не е потвърдило дали сред заложниците има френски граждани, но според източници на радио „Европа 1“ там има четирима французи.

Екстремистите, които са свързани с „Ал Кайда в ислямския Магреб“, убиха двама специалисти - британец и алжирец, и раниха други двама - британец и норвежец.

На разсъмване в четвъртък силите за сигурност на Алжир обкръжиха и блокираха терористите.

Находището в Ин Аменас се експлоатира от алжирската държавна петролна компания „Сонатрак“ заедно с британската „Бритиш петролиъм“ и норвежката „Статойл“, като в обслужването на обекта участва и японската компания Джей Джи Си (JGC).

Алжирските власти отказаха да преговарят с терористите. По данни на вътрешния министър Дахо Улд Каблия нападателите са около 20 души и сред тях има екстремисти, воювали на страната на талибаните в Афганистан.

Самите ислямистки бойци твърдят, че техен предводител е един от лидерите на северноафриканския клон на Ал Кайда Мохтар Белмохтар.

Терористите поискаха Алжир да отмени разрешението, което даде на Франция да използва въздушното му пространство за операцията в Мали, а също така да пусне от затвора 100 техни сподвижници, осъдени за въоръжена противодържавна дейност.

#„Ал Кайда“ #ислямисти #заложници #Мали #Алжир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници