Земеделското министерство готви нова схема за приближена фирма, твърди Илияна Йотова

Земеделското министерство готви нова схема за приближена фирма, твърди Илияна Йотова
Учудвам се от начина, по който процедират някои от министерствата. Сякаш искат да преразпределят всички пари за последно, коментира Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на земеделието и храните подготвя нова схема за облагодетелстване на приближена фирма, обяви евродепутатът от групата на социалистите Илияна Йотова.

„Учудвам се от начина, по който процедират някои от министерствата. Сякаш искат да преразпределят всички пари за последно и не са сигурни за резултатите от следващите избори. Едно от тях е МЗХ“, посочи още Илияна Йотова пред БГНЕС.

В коментар на получилата широк отзвук информация за европейската субсидия на компанията „Пайнер Медиа“, евродепутатът предупреди, че има опасност хората, които кандидатстват честно по програми за европейско финансиране, особено малкият и средният бизнес, да пострадат от грешките на властта.

„Властта облагодетелства приближени до нея фирми или обръчи от фирми, които очевидно след това ще ползват в предизборната кампания“, допълни Илияна Йотова.

Тя изтъкна, че собственикът на „Пайнер Медиа“ Митко Димитров е член на ГЕРБ и дори е бил издигнат за депутат от управляващата партия, но тихомълком бил сменен в листата на Хасково от Делян Добрев, който през март 2012 г. стана министър на икономиката.

„Определено министерствата и близкият до управляващите бизнес искат да вземат каквото могат на финалната права. Даже в такава на пръв поглед безобидна програма, каквато е ОП „Конкурентоспособност“, някак си мините започнаха да гърмят една след друга. Това е една програма, на която разчита малкият и средният бизнес в страната – за техническа помощ, обучение, оборудване. И изведнъж, както още през 2009, когато Дянков на практика фалира средния и малкия бизнес, сега се оказва, че е имал още едно престъпление – да се раздават пари на приближени. От тях той може да очаква тези пари обратно да се върнат в касите на управляващата партия или да се ползват за други цели“, каза още Илияна Йотова.

„Този скандал избухва буквално преди започването на дискусия в Европейския парламент в Страсбург с участието на ЕК за корупцията по високите етажи на властта в държавите членки и злоупотребата с еврофондове. Съжалявам, че европейската преса отново спря вниманието си върху България“, коментира Илияна Йотова.

Тя изтъкна, че България много често е сочена като негативен пример за корупция и организирана престъпност в доклади на правителствени и неправителствени организации, европейски институции.

„Европейската комисия ще излезе с устно докладване, въпреки че не беше предвидено по механизма за сътрудничество и проверка. Вече все по-открито колегите в ЕП и дипломати говорят за България като за нарицателно по отношение на корупция. Не можем да разчитаме да дойдат каквито и да било чужди инвестиции, защото отношението към България е като към изключително несигурна и даже рискова за каквито и да било външни капитали държава“, допълни Илияна Йотова.

#Илияна Йотова #Митко Димитров #Делян Добрев #„Пайнер Медиа" #ОП „Конкурентоспособност"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници