Фирма, свързана с Цветан Василев, ще строи спортната зала на Пловдив

Фирма, свързана с Цветан Василев, ще строи спортната зала на Пловдив
„Главболгарстрой" (ГБС) и „Водстрой 98", зад която стои собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, ще довършат спортната зала и колодрума в Пловдив. Снимка: Plovdiv24.bg, архив
A A+ A++ A

„Главболгарстрой" (ГБС) и „Водстрой 98", зад която стои собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, ще довършат спортната зала и колодрума в Пловдив.

Във вторник беше отворена единствената подадена оферта – на обединението „ГБС Пловдив – Спортен комплекс Пловдив", разкри разследване на „Медиапул".

Прогнозната стойност на проекта е около 30 млн. лв., а доизграждането на спортния комплекс в Пловдив стана възможно след като държавата през ноември 2012 г. финансовият министър Симеон Дянков лично инспектира обекта и след това отпусна 3.2 млн. лв., които трябваше да стигнат за строителните работи до края на годината.

„Виждам, че се работи по залата, и парите, които отпускаме, се изразходват правилно. Ще дадем необходимите суми, съгласно разчетите на общината, за да може строежът на спортната зала да не спира", каза тогава Дянков.

Ценовата оферта на единствения кандидат за доизграждането на спортната зала „Водстрой 98" ще бъде отворена след като бъде прегледана техническата документация.

Според зам.-кмета на Пловдив Димитър Кацарски, който е председател на тръжната комисия, това може да стане още в края на седмицата, ако предложенията на консорциума отговарят на условията, като в случай, че има пропуски в техническата оферта, комисията може да поиска допълнителна информация.

Според компании от строителния бранш, липсата на други кандидати може да се обясни със сериозно завишените изисквания в тръжната документация, на които може да отговори само една българска компания.

Община Пловдив е поискала кандидатите да имат общ реализиран оборот от строителство от 105 млн. лв. за периода 2009 – 2011 г., като всяка една от годините компанията е трябвало да са приключили с положителен финансов резултат.

Освен това общината изисква фирмата да разполага с най-малко 9 млн. лв. по кредитна линия или референция от банка. Условието, което индиректно означавало, че поръчката е предопределена за даден кандидат, е за построени две спортни зали през последните пет години.
Едната от построените зали трябва да е с разгърната застроена площ не по-малко от 37 000 кв.м. както и да е за над 10 вида спорт.

Единствената българска фирма, която отговаря на тези изисквания, се оказа ГБС, собственост на Симеон Пешов, който построи зала „Арена Армеец" в София, както и спортната зала в родния му град Самоков за 13 млн. лв.

Според Агенцията за обществените поръчки, имало и други дискриминационни условия в търга на община Пловдив,сред които е и изискването за наличие на всички възможни сертификати – за качество, за опазване на околната среда, за безопасни условия на труд и за социална отговорност - някои от които, като сертификата за внедрена система за социална отговорност, нямали нищо общо с поръчката за дпизграждане на залата в Пловдив.

В официалното обявление на поръчката не е посочена индикативна стойност на обекта, като исканата гаранция за участие в търга е 291 660 лв. По Закона за обществените поръчки тя трябва да е до 1% от прогнозната стойност на обекта, което означава, че поизграждането на спортното съоръжение би трябвало да струва около 30 млн. лв.

От община Пловдив обаче заявили, че прогнозната стойност на обекта е 35 млн. лв., в които, ако в включено ДДС, то тя съответства на заложената в тръжната документация, пише още  „Медиапул".

При липсата на кандидати е възможно обаче участникът да е дал и по-висока цена, което ще се разбере при отварянето на тази част от офертата.

В момента спортната зала е завършена на груб строеж, като изискването е строителят да я завърши до акт 15, който е последният етап преди въвеждането на сградата в експлоатация – т.нар. акт 16. Това означава, че ще се дават още пари от общината за оформяне на документите по въвеждането на сградата.

Разгърнатата застроена площ на спортната зала е 37 000 кв.м. Планираните седящи места са 9000, а игралното поле на залата е предвидено за 10 вида спорт, сред които баскетбол, волейбол, хандбал и други. Ще има и колоездачна писта с 250 м обиколка.

Община Пловдив се надява залата да бъде готова най-късно през 2014 г., защото тя е един от обектите за европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г. В тръжната документация е посочено изискването строителят да завърши обекта за максимум 600 дни, но е възможно ГБС и фирмата на Цветан Василев „Водстрой 98" да са дали и по-кратък срок, отбелязва още „Медиапул".

#„Главболгарстрой" #строителство #зала #спортна зала #Пловдив #община #Корпоративна търговска банка #Цветан Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници