51 000 домакинства са ползвали природен газ от „Овергаз"

A A+ A++ A

 

Близо 51 000 домакинства са абонатите, ползващи доставки на природен газ от частния доставчик „Овергаз", става ясно от съобщение на компанията в сряда.

От „Овергаз" изтъкват, че за 2012г. абонатите им са спестили 15 млн. лв. поради това, че ползват природен газ вмество електричество, и добавят, че ползването на природен газ в домакинството и в офисите води не само до намаляване на сметказа за отопление, но и до повишаване на енергийна ефективност.

Обслужваните от компанията училища, детски градини, заведения от обществено административния сектор, отопляващи се на синьо гориво, са спестили 58 млн. лв., според цитираните фирмени данни.

Според същите изчисления предприятията от промишления сектор, които са заменили мазута с природния газ за производството си, намали сметките си за енергия с общо 138 млн. лв.

От компанията посочват, че най-голяма икономия от парите за топлоенергия има в София - над 57 млн. лв., следвана от Стара Загора с 20 млн. лв., Русе – 19,7 млн. лв. Морските градове: Варна – 9,4 млн. лв. в Бургас - 9,9 млн. или общо 19,3 млн. лв. В Монтана отчетоха сметки по-ниски с 10 млн. лв., Пазарджик – 8,5 млн. лв.

„Припомняме ви, че един от основните приоритети на Енергийната стратегия на България до 2020 година е спестяването на енергия при крайното потребление в това число при домакинствата, транспорта, индустрията и услугите. Ако 30% от домакинствата в страната заменят използваната електрическа енергия за отопление с високо ефективни уреди на природен газ, това може да доведе до над един милиард лева спестени разходи за енергия на домакинствата", се казва още в съобщението на „Овъргаз".

#Овергаз #природен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници