Антимонополната комисия отряза жалбата на „Овергаз“ за доставки на „Летище София“

Антимонополната комисия отряза жалбата на „Овергаз“ за доставки на „Летище София“
Летище "София"
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не уважи жалба на „Овергаз Мрежи”, подадена заради действия на изпълнителния директор на „Летище София” ЕАД Христо Щерионов. Причината за жалбата е решение на директора да открие процедура „договаряне без обявление”, за възлагане на обществена поръчка за едногодишна доставка на природен газ за Летище София.

Договорът е спечелен от „Булгаргаз”, като заедно с „Овергаз Мрежи” това са единствените две поканени фирми. Жалбата на „Овергаз” е подадена, защото компанията се счита за ощетена, тъй като според жалбоподателя „Булгаргаз” печели защото на базата на административен акт е единствената компания в България, която има национална лицензия за доставка на газ.

Разликата в цените дава предимство на „Булгаргаз”, защото „Булгаргаз” е доставчик, а „Овергаз Мрежи” е снабдител. Като снабдител, в цената на „Овергаз Мрежи” влиза освен цената на природния газ и тази за снабдяване, а проджабата може да бъде извършена единствено по регулирани цени – заради друго условие на обществената поръчка.
Случаят е буквално абсурден, тъй като КЗК взема решението, след като посочва, че с условията за участие в поръчката се иска доставчикът да има лицензия за доставка на природен газ.

Това обаче не било необходимо, защото не ставало въпрос за обществена доставка или за снабдяване с газ на крайни снабдители. Именно заради това „Летище София” ЕАД само трябва да отмени обществената поръчка, тъй като е нарушен чл. 25, ал. 5 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). 

#КЗК #Овергаз #природен газ #Булгаргаз #летище "София" #обществена поръчка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"