Хакери крадат файлове на ЕС и НАТО

Японски членове на Анонимните взимат участие в почистване повреме на протест. EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

В продължение на 5 години хакерска група краде секретни файлове от компютрите на ЕС и НАТО, съобщи руската лаборатория за компютърна сигурност „Касперски", която води разследването, след предоставени данни от информатор.

По време на операция „Червеният октомври" хакерите са откраднали електронни файлове от 16 държави членки на ЕС (Австрия, Белгия, България, Чехия, Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Словакия, Испания), се казва в информацията, цитирана от „ИЮ Обзървър" и БТА.

Само в Белгия, където се намират централите на ЕС и НАТО са регистрирани 15 прониквания на хакерската група.

Освен пострадалите членки на НАТО, хакерите са ударили Австралия, Иран, Израел и Русия като са засегнати дипломатически и правителствени компютърни мрежи. Списъкът на засегнатите държави не е окончателен.

Хакерите са атакували главно настолни и преносими компютри, флаш-памети, информация за посетени сайтове и регистри на натиснатите клавиши на клавиатурата, като целта е била прихващане на пароли за достъп.

Засегнати са и мобилниустройства. Хакерите са откраднати списъци с адреси и телефони, история на разговорите, изпратени и получени текстови съобщения от iPhone и смартфони на Nokia и мобилни устройства с операционна система Windows Mobile.

Хакерската група е търсела файлове със специфично разширение. Става на въпрос за файлове, които са били криптирани със секретна криптираща програма Acid Cryptofiler, която се ползва от ЕС и НАТО, пише в доклад на „Касперски".

Програмите за достъп до компютри, ползвани от хакерите, са незаконни. Групата е ползвала прокси сървъри намиращи се в Австрия, Германия и Русия.

Експертите от „Касперски" посочват, че хакерите вероятно са руснаци или китайци, или поне владеят руски и китайски.

От „Касперски" посочват, че открадната информация съдържа геополитически данни и е от висока степен на важност. Информацията може да бъде изтъргувана на всеки, който предложи достатъчно голяма сума. Тази „търговия" може да се върши с „клиенти навсякъде по света" посочват от лабораторията.

За сега няма следи операция „Червеният октомври" да е спонсорирана от държава.

Разследването е започнато през октомври 2012г. От компютърната лаборатория „Касперски" са благодарни на компютърни специалисти от Беларус, Румъния и САЩ за оказаната помощ.

#хакери #НАТО #ЕС #октомври #файлове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници