Ню Йорк ограничи притежанието на оръжие със закон

Ню Йорк ограничи притежанието на оръжие със закон
Новият закон за ограничаване на притежанието на оръжия е подчертано свързан с масовото убийство в началното училище в Нютаун, щата Кънектикът, на 14 декември 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Закон, който налага по-широки ограничения върху собствеността на огнестрелни оръжия от гражданите, бе приет от законодателите в щата Ню Йорк.

Губернаторът Андрю Куомо подписа закона, подчертано свързан с масовото убийство в началното училище в Нютаун, щата Кънектикът, на 14 декември 2012 г., предадоха АФП и БГНЕС.

Според новите норми пълнителите на полуавтоматичните пушки ще бъдат с намалена вместимост – със 7 вместо с 10 патрона.

Също така ще бъде наложена забрана на психичноболни лица да закупуват оръжие. Ще бъдат направени и проверки със задна дата по този параграф. Също така ще бъде забранена продажбата на пушки от военен тип.

Като горещ привърженик на закона Андрю Куомо приветства одобряването му с думите: „Горд съм да съм нюйоркчанин днес. Не само защото Ню Йорк прие първи подобен закон, но и защото Ню Йорк има най-добрия закон“.

Във вторник президентът Барак Обама трябва да огласи 19 мерки по затягане на притежаването на огнестрелно оръжие във федерален мащаб.

В тази връзка тексаският представител Стийв Тот се закани да внесе законопроект, според който в Тексас всички ограничения, налагани от федерални закони или със заповед на президента върху притежаването на огнестрелни оръжия, да бъдат инкриминирани.

„Ако федерален служител дойде в Тексас да прилага подобни закони, той ще попадне под ударите на щатския проектозакон“, закани се конгресменът.

Стийв Тот ще предложи прилагащите федералните закони да подлежат на наказание от глоба в размер 50 000 долара и затвор до 5 години.

Според проучване на изследователския център „Пю“ 80% от американците са против психичноболните хора да имат право да притежават огнестрелно оръжие, 67% подкрепят създаването на федерален регистър за оръжието сред населението, а 64% са „за“ в училищата да има въоръжена охрана.

#Ню Йорк #Нютаун #САЩ #оръжие #Андрю Куомо #губернатор на Ню Йорк #Тексас #Барак Обама #Президент на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници