Заради корупцията и Стив Джобс не би успял в България, твърди Кунева

Заради корупцията и Стив Джобс не би успял в България, твърди Кунева
От партията на Меглена Кунева предлагат към Фонд „Научни изследвания“ да се учреди чуждестранен борд, който да играе ролята на надзорен съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заради корупцията и Стив Джобс не би имал шанс за успех в България, заяви лидерът на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева.

По повод скандалите във Фонд „Научни изследвания“ тя коментира, че няма учен, който да се пребори с корупцията, обхванала сферата на образованието и науката, предаде БГНЕС.

До скандала в научните среди се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска.

Основанията за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата.

От ФНИ уточниха, че проф. Мирослава Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв.

Публикация във вестник „Сега“ пък уличи проф. Рангел Гюров, ръководител на ФНИ, че покровителства обръчи от фирми, които ще получат милиони след конкурса на фонда.

„Изобщо какво става с българската наука и с българските учени? По-малко пари, по-лошо управлявани пари, напълно неадекватни проекти и корупция“, каза още Меглена Кунева.

„Ако има картина, която да се свързва с метастазите на корупцията, това е именно картината на Фонд „Научни изследвания“, смята лидерът на Движение „България на гражданите“.

Тя обеща, когато водената от нея партия дойде на власт, да опровергае тезата, че няма европейски пари за образование, и намекна, че управляващите искат да скрият лошото управление и на тези средства.

Председателят на Контролния съвет на Движение „България на гражданите“ проф. Камен Велев се спря на начина на разпределение на финансирането за наука и научни изследвания.

„Имаме пет приоритетни области, но в състава на изпълнителния съвет на фонда не присъстват учени, които да ги представят пълно. Оказва се, че висши училища нямат експерти, които да оценяват проекти, такива експерти не са привлечени и за рецензенти. Съществува явна диспропорция във финансираните проекти“, изтъкна проф. Камен Велев.

От партията на Меглена Кунева предлагат към Фонд „Научни изследвания“ да се учреди чуждестранен борд, който да играе ролята на надзорен съвет.

„Оценяването на проектите е добре да се извършва от чуждестранни експерти и това трябва да е тенденцията, особено за тези с по-голяма стойност“, смята още Камен Велев.

За предложената нова Оперативна програма „Наука и образование“ професорът каза, че това е опит за измиване на ръце и хвърляне на прах в очите на научната общност.

„Накрая на мандата на правителството се лансира такава програма, каквато не е лошо да има, но се казаха неистини - че само България не е имала такава програма“, отбеляза професорът, като подчерта, че само две държави от ЕС имат оперативна програма за образование и това са Чехия и Словакия.

По думите му втората неистина е казаното, че досега не е имало европейски средства за образование и наука. От партията твърдят, че около 800 млн. евро по програмите „Конкурентоспособност“ и „Човешки ресурси“ са били заложени за образование през изтичащия програмен период.

„Не мога да повярвам, че на четвъртата година от управлението министърът на образованието не знае, че на негово разположение са 800 млн. евро европейски средства“, учуди се Меглена Кунева.

#Стив Джобс #Движение „България на гражданите" #Меглена Кунева #Фонд „Научни изследвания" #ФНИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници