Башар Асад щял да се кандидатира за президент през 2014 г.

Башар Асад щял да се кандидатира за президент през 2014 г.
Държавният ръководител на Сирия Башар Асад възнамерява да участва в президентските избори през 2014 г. - готвел се да изиграе важна роля във всеки акт на предаване на властта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният ръководител на Сирия Башар Асад възнамерява да участва в президентските избори през 2014 г., съобщи сирийският външен министър Фейсал Мекдад.

По думите му, „Асад се готви да изиграе важна роля във всеки акт на предаване на властта", предаде БГНЕС.

„Планът на президента отразява желанието на сирийците да проведат диалог за примирие," заяви още сирийският външен министър.

Сирийската опозиция вече отхвърлиха план на Башар Асад, окачествявайки го като „демагогия".

„За какъв диалог става дума? Действията на Асад представляват геноцид спрямо сирийския народ. И този човек говори за диалог и мир!", възмущават се представители на бунтовниците.

Башар Асад, който е офталмолог по образование, е на власт от 2000 г., когато наследява президентския пост от баща си Хафез Асад, управлявал Сирия в продължение на почти 3 десетилетия.

Въоръженият конфликт между правителствените сили и бунтовниците в Сирия започна през март 2011 г. и оттогава е взел повече от 40 000 жертви. Близо милион са бежанците, избягали от кръвопролитията в съседните на Сирия държави.

#Сирия #Башар Асад #президент на Сирия #Фейсал Мекдад #президентски избори #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници